Logga in

Kärt barn har många namn – rappar, raspar eller rispar du gängor?

Publicerad
27 apr 2023, 06:02

Jobbarkompisarna började gräla vid fikabordet och kan inte nå fram till ett bra svar: Vad heter det egentligen när man ger sig på gängan för att skapa friktion i den?

VVS-montörerna Pierre Anjou och Gustav Törnqvist jobbar ihop på Lundins Värme i Stockholm. Just nu upptas deras tid av ett längre projekt i ett höghusbygge på Kungsholmen.

Fler dueller:
Täta rörkopplingar med gängsnöre eller lin – vilket är bäst?

Han lär ut VVS-hacks:
”Det är många i branschen som är kreativa problemlösare”

Det och att träta om vad det egentligen heter när man ska göra gängorna i kopplingar lite tilltufsade för att de ska gripa tag i linet ordentligt med sin skrovliga yta. De hamnade i en allt hetsigare diskussion om vilket begrepp som är det riktiga. I ena ringhörnan: raspa. I den andra: rappa. 

– Jag blev förbannad när han säger att det heter rappa, förklarar Pierre Anjou och nickar mot Gustav Törnqvist.

– Det är det jag har hört när jag har jobbat med folk. Rappa, för mig var det självklart att det heter så, försvarar sig Gustav.

Killarna kunde inte enas och vände sig till nätet för svar. I Facebook-gruppen Rörmokare utan gränser frågade de medlemmarna om de säger raspa eller rappa gängor. Och svar fick de. Bara inget entydigt. Det visade sig att det fanns lika många förslag som inlägg: Jacka, rispa, kratsa, rilla, repa.

Jobbarkompisarna Pierre Anjou och Gustav Törnqvist arbetar i ett höghusbygge på Kungsholmen i Stockholm just nu. De är överens om det mesta, förutom vissa verb. FOTO: Daniel Persson.

De beskriver båda förvåning över uteblivna bekräftelser på att deras uppfattning var den riktiga. Båda hade räknat med att kollegorna på nätet skulle ge just dem rätt. Istället blev de bara mer förvirrade. 

– Det var många som kommenterade. Men ingen sa ju samma sak, alla hade sina egna uttryck, säger Pierre.

Nu har de gett upp försöken att nå fram till ett svar. Det får heta olika saker beroende på vem som säger det, bara det är begripligt vad man menar.

– Enas kommer vi aldrig göra, säger Gustav.

– Jag kommer alltid att säga raspa, säger Pierre.

Finns det lika många metoder att ras….rapp…greja med gängan som det finns verb för att beskriva det?

– Det finns det helt säkert. Det vanligaste är väl att använda polygrip. Eller tigersågsblad. Men det finns många andra sätt att göra det på, säger Gustav.

Frågan om vilket begrepp flest använder kanske inte får någon lösning, men vi kollar ändå med Anders Pargell, känd som Rörmokarläraren, om han har något slags facit.

– Rappa. Jag har aldrig hört någon säga något annat. Vänta (Han vänder sig från telefonluren). Anders, när man har en gänga och ska lina den och göra märken i den, vad säger du då? Rappa? Det är vad jag har hört också. (Tillbaka i luren). Jag frågade Anders också, han är pensionär men har varit rörmokare. 

Svinpittar, kamelkyssar och gnistapor:
Quiz: Testa vilka rörläggar-slangord du kan!

Så ska vi tro att rappa är det vanligaste ordet?

– Nja, det gäller att vara försiktig. Kommer du ner till Skåne kan det vara något annat som gäller. Skåningar säger ju spiss om förminskning. Jag jobbade med en skåning en gång.

Till sist, vilket hjälpmedel använder du till att rappa gängor?

– Polygripen, för jag har blivit lärd att göra det och har gjort det så många gånger så det sitter i handlaget.

Förslagen på uttryck

Knacka, repa, jacka, skrapa, rappa, stuka, rispa, raspa, lettra, såra, kratsa, rilla, reva, panga, nagga, riva, rista.