Logga in

Före detta Bravidachef åtalas för mutbrott

Publicerad
2 okt 2020, 15:58
| Uppdaterad
3 apr 2021

En tidigare avdelningschef på Bravida ställs inför domstol för mutor, falska fakturor och privata resor som företaget fick betala. Det skriver tidningen Elektrikern i sin nätupplaga.

Korruptionshärvan började nystas upp internt av Bravida redan 2017. Det var en specifik faktura som ledde till att företaget började kontrollera andra fakturor.

Läs också:
VVS-företag i misstänkt muthärva

Då upptäcktes flera felaktigheter och både en intern och en extern utredning startades, enligt uppgift i tidningen Elektrikern.

När utredningarna var klara polisanmälde Bravida den nu åtalade före detta avdelningschefen, som fick lämna sin anställning med omedelbar verkan hösten 2017.

Den före detta avdelningschefen på Bravida åtalas för grov trolöshet mot huvudman efter att ha fått en konsultfirma att ställa ut 157 fakturor till ett sammanlagt värde av 5,6 miljoner kronor. Avdelningschefen attesterade själv fakturorna.

I bevisningen mot den tidigare avdelningschefen finns också uppgifter om flera privata resor som mannen gjort med sin familj.

– Min uppfattning är att bolaget har blivit lurat systematiskt under flera års tid och då lurats att betala privata kostnader, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid riksenheten mot korruption, till Elektrikern.

Läs också:
Stor installatör i misstänkt muthärva

– I dagsläget kan vi inte säga så mycket mer än att vi tycker det är bra att åtal till slut har väckts och vi inväntar dom, men vi är givetvis besvikna över att vi under den aktuella perioden haft en avdelningsverksamhet som drivits på ett sätt som inte är förenligt med Bravidas policys och värderingar, säger Liselott Stray, Sverigeansvarig för kommunikation och press på Bravida, till VVS-Forum.

Vad gör Bravida för att det inte ska hända igen?

– Bravida har och har alltid haft bra och tydliga rutiner och regler för kontering och redovisning, vi jobbar också ständigt för att förbättra våra rutiner men vi är ett stort bolag och vi kan inte garantera att vi inte råkar ut för personer som medvetet försöker manipulera systemet, säger hon.

Ytterligare en anställd vid Bravida ska prövas rättsligt för mutbrott. Enligt uppgift har den anställde tagit emot en fyrhjuling och en båt till ett värde av närmare 250 000 kronor som betalning för att han tillsammans med avdelningschefen attesterat de falska fakturorna.

Även konsultföretaget åtalas för de falska fakturorna. Åklagaren kräver en företagsbot på två miljoner kronor.