Logga in

Bravidachefer åtalas för grova bedrägerier på sjukhus

Publicerad
29 nov 2024, 12:00

Tre dåvarande chefer vid Bravida åtalas för grovt bedrägeri respektive stämpling till grovt bedrägeri. De misstänks för att ha överfakturerat Region Skåne med 2,3 miljoner kronor. Härvan har lett till att en hel avdelning lagts ned.

Brotten har enligt åklagaren begåtts i nästan tre hela år mellan början av 2021 och slutet av 2023. Det handlar om två ramavtal där Region Skåne betalade för att elektriker skulle jobba med service på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Timersättningen som gällde ansågs för låg för att vara lönsam och det kompenserade cheferna enligt åtalet med att fakturera för arbete som inte utförts. 

Från 8 april:
Vd:n efter anklagelserna: ”Det finns en del felaktigheter”

Från 19 april:
Bravidachef får lämna sitt uppdrag efter avslöjande

– Det får ses som särskilt allvarligt att bedrägerierna vänder sig mot den offentliga sektorn, det gäller våra gemensamma skattepengar, säger Lars Olson, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande. 

Två dåvarande chefer åtalas för själva överfaktureringen och en tredje för att ha uppmanat en medarbetare att överfakturera. 

Enligt stämningsansökan lurade de Region Skåne på närmare 2,3 miljoner kronor genom att skriva upp för många timmars arbete. Brotten beskrivs som systematiskt utförda. Bravidas egen utredning har kommit fram till att överfaktureringen omfattade cirka 4 235 timmar. 

Den ene av de två chefer som åtalas för grovt bedrägeri förnekar brott. Den andre har medgett händelseförloppet men förnekar att han begått något uppsåtligt brott. Den chef som åtalas för stämpling till grovt bedrägeri anser sig också vara oskyldig. 

Saken blev känd i april då en visselblåsare inom företaget slog larm. Det var en person som spelade in när han utsattes för påtryckningar om att överfakturera, “lägga på timmar”, och manipulera arbetsordrar och fakturor.

Utredningen visar enligt åtalet att anbuden till Region Skåne innehöll en timkostnad på knappt 400 kronor. Enligt åklagaren var den ene av de huvudåtalade cheferna ansvarig för att Bravida ingick ramavtal som inte var lönsamma och att han sedan var drivande i att lägga på falska timmar för att få upp vinsten. Enligt stämningsansökan visar chefens lönebesked från den aktuella perioden att han hade årlig bonus och personliga motiv för att få upp det ekonomiska resultatet. Chefen greps och anhölls i juni och släpptes dagen efter. Redan i april, när larmet om vad som pågick kom, skildes han från sin tjänst av Bravida. 

Från 29 april:
Bravidachefen: ”Vi kommer att polisanmäla”

– Det är tydligt att vi på den aktuella avdelningen har åsidosatt våra arbetssätt och rutiner vilket är helt oacceptabelt. Det är beklagligt att vi inte har upptäckt detta tidigare, sa vd:n och koncernchefen Mattias Johansson, då. 

En divisionschef, som inte hör till de åtalade, fick i maj lämna bolaget. Mattias Johansson sa då att personen borde ha agerat och att division Syd behövde ett nytt ledarskap. I juni meddelade bolaget att ingen av de tre brottsmisstänkta längre var aktiva i Bravida.

Bravida vill inte svara mer exakt på om de tre åtalade cheferna har sparkats eller vilka åtgärder som vidtagits sedan i våras. De hänvisar till ett pressmeddelande som berättar att berörda medarbetare som enligt den egna utredningen begått fel har “lämnat företaget eller omplacerats”, att Region Skåne fått tillbaka pengar och att inga tecken på liknande bedrägerier har upptäckts hos övriga kunder med ramavtal i offentlig sektor.

Bolaget skriver också att den aktuella avdelningen har lagts ned och att “ledarskapsförändringar” har genomförts i division Syd. Utan att beskriva hur meddelar företaget också att arbetet med leva upp till god affärsetik har förstärkts.