Logga in

Iskallt uppdrag inför hockeysäsongen

Publicerad
4 sep 2020, 08:33

Kort säsong då allt ska på plats. Långa dagar, knepiga tekniklösningar och resor över hela Europa. Så kan man sammanfatta vardagen för yrkesfolket som specialiserat sig på att bygga isbanor.

Glöm solkräm och badkläder. Sommaren är en iskall högsäsong för SpiceTec. VVS-Forum hängde med när företaget monterade Stockholms största ishall i Gubbängen. En gigantisk byggnad på 12 000 kvadratmeter.

En annan iskall lösning: Glassfabriken tinar upp djursjukhuset

Guide:Få koll på cool kylbranschfakta

Hallen är 134 meter lång, 76 meter bred och 21 meter hög. Förutom de imponerande dimensionerna är den huvudarena och huvudstadens första träningshall för skridsko och bandy. 

Själva isbanan, eller pisten som det också kallas, mäter 113 gånger 67 meter. Det innebär att SpiceTec, Östersundsfirman som bygger pisten, lägger 90 000 meter kylslingor där ammoniakvatten ska cirkulera som köldbärare.

Slingorna, med 25 millimeters diameter, läggs ut manuellt med exakt 90 millimeters centrumavstånd emellan.

Fredrik Madsen. Foto: Daniel Roos

”Det är lite pillrigt. Vi brukar lägga ungefär 16 meter om dagen på längden över pisten.”

Han är delägare i Rörprodukter Montage i Östersund, men jobbar här som inhyrd hos SpiceTec.

Ammoniaken kyls till cirka tio minusgrader och skickas runt i slingorna genom ett Tichelmannsystem med ett tillrör och två returer. Under kylsystemet läggs värmeslingor, på tvären mot kylslingorna, för att förebygga tjälskador i marken. Överskottsvärmen från kylmaskinerna återvinns och används till undervärmesystemet.

Underst ligger bärlager och dräneringslager som under vilken vanlig byggnad som helst.

– Sett till dimensionerna så är det här jobbet marginellt större än en vanlig bandyplan, men i grunden är det samma princip. Vi använder egentligen inte särskilt många olika delar, bara väldigt många av samma, säger Fredrik Madsen.

47 kubikmeter ammoniaklösning kyls till tio minusgrader och skickas runt i kylslingorna under pisten. Foto: Daniel Roos

Men jämnheten och bärigheten i marken är A och O för en bra isplan, berättar han.

– Det får bara diffa plus minus fem millimeter över hela ytan. Blir den ojämn så får du en ojämnt frusen is. I övrigt har vi väl samma typiska svårigheter som alla i VVS-branschen: det gäller att disponera utrymmet så man får plats med allt, säger Fredrik Madsen.

Därtill är det förstås viktigt med säkerheten när man hanterar skadliga kemikalier – här i Gubbängens ishall är det 47 kubikmeter ammoniaklösning som ska pumpas in i kylsystemet.

– Alla medarbetare måste vara utbildade och ha all skyddsutrustning, vi provtrycker systemet med luft i förväg, och den lokala räddningstjänsten informeras om när vi ska pumpa. Vi måste ju också samordna med övriga aktörer på bygget. Det här är en rätt smal nisch, så det gäller att jobba för att nå en ordentlig förståelse för vad vi gör, säger Fredrik Madsen.

Överskottsvärmen från kylmaskinerna återanvänds till värmesystemet som ligger under pisten, för att förebygga tjälskador i marken. Foto: Daniel RoosSåväl Fredrik Madsen som SpiceTecs eget folk åker runt i hela Europa och bygger isbanor – Italien och Färöarna utgör ett par av de senaste arbetsplatserna. När Gubbängenjobbet är klart ska Fredrik Madsen vidare till Skövde för lite efterarbete på en befintlig hockeyrink, medan SpiceTecs killar åker till Örebro för att börja med markvärmen på en ny rink.

Säsongen för att bygga isbanor sträcker sig från april till augusti. Det är då allt ska på plats, så det är inget ovanligt med långa arbetsdagar, och det där med sommarsemester är bara att glömma. Varför fastnar man då för just detta?

– I mitt personliga fall, så har jag lirat hockey sedan jag var grabb, så det är förbaskat kul att få bygga is! Sedan har jag min yrkesgrund i installationsbranschen, så kombinationen rör och is är klockren för mig, säger Fredrik Madsen med ett skratt.

Han hoppade på sitt första isbanprojekt i fjol. Men SpiceTecs grundare, 67-årige Sven Hellberg – i branschen kallad Mr Ice – startade SpiceTec redan 1983. ”På ett bananskal”, som han själv säger.

– Jag hade jobbat åt ett finskt bolag som var först med att göra kylsystem i plaströr, och sedan åt ett svenskt bolag som byggde kylmaskiner. Så jag såg en öppning där, och dagen efter att jag startade firman hade jag beställning på tre isbanor, berättar Sven Hellberg.

Nio mil kylslingor läggs ut manuellt med exakt 90 millimeter centrumavstånd emellan. Foto: Daniel RoosTill dags dato har han byggt omkring 500 isbanor runt om i hela världen.

– Numera är det både renoveringar och nybyggen. De äldsta hallarna byggdes med stålrör, och de börjar rosta sönder nu. Så det blir en hel del jobb med att åka runt och byta dem mot plaströr, säger Sven Hellberg.

Han är fortfarande verksam som marknadschef och säljare i bolaget, men vd-skapet har övergått till Micael Lundmark. Han är även vd och grundare av Hockeypractice Sweden AB, som köpte SpiceTec för sex år sedan.

– Lite förenklat kan man säga att Spice­Tec är ett byggbolag, medan Hockey­practice i första hand är ett säljbolag men som också jobbar med mobila isbanor, säljer arenautrusning med mera, förklarar Micael Lundmark.

Trots att de permanenta isbanorna börjat bli färre i Sverige jobbar man i en bra nisch, anser han.

– Det behövs väldigt mycket renovering i äldre hallar, så på totalen är det en växande bransch. Sedan går det ju att göra så mycket roligare saker än att ”bara” bygga fyrkantiga isbanor. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser en fullfjädrad vinteräventyrspark i Sverige inom de närmaste åren, avslutar Micael Lundmark.

FAKTA

SpiceTec

Foto: Daniel RoosSpiceTec konstruerar och installerar kyl- och värmesystem för hockeyrinkar, bandybanor, curlingbanor och skidtunnlar. Antalet anställda varierar säsongsvis, med som mest tio till femton personer under sommarhalvåret.

Bolaget ägs till 100 procent av Hockeypractice Sweden AB, som utgör SpiceTecs säljbolag, men också säljer arenautrustning, banor av syntetisk is, bygger mobila isbanor med mera.

Båda bolagen är baserade i Östersund, men arbetar över hela Sverige och även i andra länder.