Logga in

”Jag hoppas att jag är en förebild för tjejer som vill bli VVS-montörer”

Publicerad
6 mar 2020, 06:00

Omkring en procent av landets VVS-montörer är kvinnor. Bland VVS-lärarna är kvinnor ännu sällsyntare, men de finns. Maria Holmkvist är en av dem.

Hallå där Maria Holmkvist på Uppsala yrkesgymnasium Jälla, som är en av ytterst få kvinnor som arbetar som yrkeslärare inom VVS.

Stämmer det att du är landets enda kvinnliga VVS-lärare?

– Det vet jag inte. Men på konferenser för yrkeslärare har jag varit ensam som kvinnlig VVS-lärare. Jag skulle väldigt gärna se att det kom in flera kvinnliga lärare, eftersom det gynnar både elever och branschen överhuvudtaget. Jag har jobbat som VVS-lärare 2007 och haft ungefär en kvinnlig elev per årskull. Jag hoppas att jag är en förebild för tjejer som vill bli VVS-montörer.

Akut brist på yrkeslärare

Du är utbildad VVS-ingenjör. Varför valde du att skola om dig till VVS-lärare?

– I yrket som VVS-lärare får jag verkligen kombinera de två sakerna som jag tycker är absolut roligast – att få undervisa och kunna ägna mig åt VVS, som är ett underbart ämne. Det är ett vitt och brett område som innehåller spännande saker som energi, varmvatten och avlopp.

Hur blir du bemött som kvinnlig VVS-lärare?

– I början upplevde jag det som att flera elever var lite skeptiska. En kvinnlig VVS-lärare är kanske inte det första de förväntar sig att möta i skolan. Därefter har jag bara fått ett positivt bemötande.

Sofia lämnade frisörsalongen och blev konsult-vd

Vad är det bästa med jobbet?

– Variationen och när man som lärare ser att polletten trillar ner hos en elev, att han eller hon har förstått. Det är världens bästa cred när man ser att en elev lyckas.

Och det sämsta?

– När man märker att en elev inte vill gå på utbildningen och att hon eller han kastar bort sin egen tid.

”Självfallet vill vi få in så många kvinnor som möjligt”

Hur ska man in fler kvinnor i VVS-branschen?

– Man ska börja väldigt tidigt och försöka väcka ett tekniskt intresse långt ner i åldrarna. Och att synliggöra vad en VVS-montör egentligen gör, att det inte bara handlar om att rensa avlopp.

– När det gäller att få in fler kvinnor som VVS-lärare tror jag att det handlar mycket om den låga lönen. Jag skulle tjäna bra mycket mer som ingenjör. Men det ger mig personligen så mycket att arbeta som lärare.