Logga in

”Det var så tjockt att jag knappt fick in svetstråden”

Publicerad
5 maj 2020, 15:00

En trögflytande sörja stoppade värmen i en villaägares radiatorer. VVS-montören Gustav Theander Gransten från Rättvik ryckte ut, men inte utan att be kollegorna i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser om råd.

Villaägaren i Dalarna hade eldat i vedpannan, men ändå frusit under den kyliga vårvintern. Radiatorerna var helt enkel kalla.Han kontaktade Gustav Theander Gransten på Assemblin VS som insåg att det var helt stopp i cirkulationen.

”Rördragning utanpå vägg är billigare än indragna rör”

– Jag kapade där det var stopp och försökte köra in en svetstråd, men det var så tjockt att jag knappt fick in tråden. När jag trots allt fick in svetstråden cirka 40 centimeter i radiatorröret så tryckte vattnet på. Det rann ut en massa brunt vatten.

Vad var då orsaken till den bristande cirkulationen? I Facebook-gruppen Rörmokare utan gränser fanns det många olika idéer. Här är några kommentarer:

”Orsaken är bakteriell nedbrytning, precis som när olja skapas i marken. Kladdet är en restprodukt av organiskt levande material.” Ett annat förslag: ”Byt till tryckexpansionskärl och sätt in ett magnetfilter.” Och ytterligare en idé: ”Det handlar om syrebildning, helt klart. Ta bort alla automatiska luftningar om det finns sådana och sätt luftklockor istället.”

”Om kunden velat ha rotavdrag hade vi tackat nej till jobbet”

Efter att ha tagit del av kommenterarna och forskat via nätet har Gustav Theander Gransten sin åsikt klar:

– Vattnet i radiatorn hade syresatts och då blir det beläggningar. Dessutom finns det förmodligen en liten läcka någonstans.

Krävde en kvarts miljon för vattenskada i badrum

Nu väntar Gustav Theander Gransten bara på att kunden ska lägga in en beställning.

– Då ska han få ett slutet kärl, istället för det öppna kärlet på vinden. Då kan man också få upp ett högre tryck så att vattnet strömmar lättare. Dessutom kommer han att få ett partikelfilter, som ska bytas med jämna mellanrum.

När det äntligen började komma värme i radiatorerna blev villaägaren så glad att han utropade:

”Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för kunden.”