Logga in

Sökte 100 montörer att anställa – hittade bara åtta

Publicerad
4 apr 2019, 06:00

Skånska Pipeline misslyckades med att rekrytera 100 VVS-montörer. Nu tar de ett nytt grepp för att lösa delar av personalbehovet.

Pipeline har anställt åtta nya montörer sedan platsannonsen lades ut för ett halvår sedan, berättar Niklas Wennström, som tillsammans med Jonathan Becker grundade Pipeline 2013.

– Det var inte fler än så som sökte. De flesta trivs väl på de bolag som de är på nu och vill inte byta. Vår tanke var att vi skulle etablera oss i hela Skåne och hade vi kunnat anställa fler skulle vi ha gjort det, säger Niklas Wennström. 

Företaget har i dag kontor i Helsingborg, Malmö, Ängelholm, Höganäs och Örkelljunga.

– Marknaden är så toppad nu att det finns så många montörer att få tag på. Dessutom är lönerna i taket i dag och det finns ju en gräns för vad vi kan fakturera för jobben. Vi kan inte längre locka med lönen utan får istället lyfta fram att vi är ett spännande företag med stora visioner, säger Jonathan Becker. 

”Verkar som man måste gå över oskrivna regler för att få tag på folk” 

Sedan starten har Pipeline gått från fem till 70 anställda och rekryteringsbehovet finns kvar. 

– Vi tvingas tacka nej till väldigt många jobb för att vi inte har tillräckligt med personal, berättar Niklas Wennström.

När det gäller pågående och tecknade entreprenader ligger företaget i fas med bemanningen. 

– Vi hade även ett annat projekt som skulle kräva väldigt många rörläggare, men det får vila tills vi känner oss redo för det. Det är vi själva som avgör när det ska dra igång, förklarar Jonathan Becker.

Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs

Pipeline har nu långt gångna planer på att dra igång en egen VVS-utbildning för att lösa delar av personalbehovet.

– Vi vill starta en egen skola där vi utbildar rörläggare. Vår vd Marcus Forsmark jobbar stenhårt med att få till någonting som branschen accepterar. Han har varit i kontakt med företag som gjort liknande satsningar för att försöka få till ett samarbete. Förhoppningsvis kan den starta redan till hösten, säger Niklas Wennström. 

För drygt ett år sedan startade Pipeline en vattenmontageutbildning och det gav mersmak. Av 380 som sökte antogs tolv och i dag arbetar fem av dessa på Pipeline.

– Personerna som gick utbildningen blev “rörläggare light” som kunde byta kranar och toaletter hos våra avtalskunder. På så vis kunde vi frikoppla våra färdigutbildade VVS-montörer till mer avancerade jobb, på byggen exempelvis, säger Niklas Wennström.

Tre månaders teori följdes av praktik ute på fältet. 

– Det tog väl ungefär ett år innan de kunde börja utföra enklare installationer, säger Niklas Wennström.

VVS-chefen som har lätt att rekrytera

Höstens platsannons gav som sagt var långt från önskat resultat. Faktum är att en artikel i VVS-Forum för drygt två år sedan funkat mycket bättre för rekryteringen. Där berättade Niklas Wennström att Pipeline aktivt söker dyslektiker och personer med någon bokstavskombination.

– Det som är fascinerande är att artikeln fortfarande fungerar som en platsannons för oss. Alla de åtta som vi anställt nu har hört av sig till oss för att de läst artikeln. Ingen av dem hade sett annonsen där vi sökte 100 montörer så den har vi ju inte fått jättebra respons på, konstaterar Niklas Wennström.