Logga in

Renoveringsrusch under pandemin

Publicerad
14 okt 2020, 06:00

Coronapandemin har förändrat uppdragen för många i VVS-branschen, som Installationsgruppen Bohuslän. Att mer tid spenderas i hemmet har ökat efterfrågan från privatkunder.

De större entreprenadjobben har successivt bromsat in under året. Samtidigt har den privata sektorn med framför allt badrumsrenoveringar ökat markant och kompenserat bortfallet av större projekt.

Badrumsrenovering ledde till tvist: ”Rördragning utanpå vägg billigare än inbyggda rör”

Johan Ohlsson, projektledare på Installationsgruppen Bohuslän, såg tendensen redan under våren och den har blivit tydligare efter semestern.

Johan Ohlsson.– Det har blivit svårare med de större byggena, både nybyggnationer och renoveringar. Några projekt har blivit uppskjutna och vi är fler som räknar på samma jobb, både byggare och rörläggare, berättar han.

– Vi i lilla Uddevalla kan nu få förfrågningar från 17 byggare, vilket innebär att det är alla i stan och även många från Göteborg. Det gör att jobben både blir svårare att få och att det blir sämre priser.

Så faller avloppet rätt: Stöden som gör förankringen av rören billigare och stabilbare

På privatmarknaden händer det tvärtom väldigt mycket. Många vill lägga pengar på att renovera hemma.

– Kundernas förklaring är att det till exempel inte blivit någon utlandsresa under sommaren och att de kunnat spara undan lite pengar. Många har jobbat hemifrån eller varit permitterade och därför tillbringat mer tid hemma än tidigare. Då har de sett och känt vad som behöver fixas. Vi har även sett en stor ökning av nybyggnationer av villor, säger Johan Ohlsson.

Att det har blivit en renoveringstrend stöds av att både rotavdragen och byggvaruhandelns försäljning har ökat under coronapandemin. VVS-branschen har dock inte påverkats av att fler väljer att renovera själva.

– Många har byggt nya altaner själva och tryckimpregnerat virke tog slut på många brädgårdar under sommaren. Men det är inte många privatpersoner som vågar renovera badrum eller byta värmesystem, säger Johan Ohlsson.

Därför lämmade Installationsgruppen Comfort

Installationsgruppen utför totalentreprenader och har pågående renoveringar på en spaanläggning i Uddevalla samt ett antal badrum i Uddevalla, Ljungskile, Hunnebostrand och på Orust. Företaget har filialer i Uddevalla, Kungshamn, Lysekil och Henån på Orust.

Även historiskt sett har Installationsgruppen klarat sig ganska bra vid lågkonjunkturer eftersom en stor del av privatkunderna är sommargäster, förklarar Johan Ohlsson.

– Sommarhus byter oftare ägare än andra typer av boenden. Den nya ägaren vill ofta göra huset personligt och renoverar då ofta kök och badrum. Dessutom får du i regel igen de pengar som pumpas in vid renoveringen när huset säljs. Folk som har sommarhus nära havet sitter även oftast på lite kapital, säger han.