Foto: Cecilia Larsson Lantz och Peter Knutson

”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

Publicerad: 21 mars 2019 Text: Fredrik Karlsson

KOMPETENSBRISTEN. Framtiden ser ljus ut för den som väljer VVS. Men vi måste alla hjälpa till att sprida bilden av bästa branschen.

Jag hörde en kille, omkring åtta sådär, på tv i går. Han var tvärsäker på att han skulle bli youtuber eller fotbollsproffs när han blir stor. Andra drömmer om mer jordnära yrken som brandman eller läkare.

Jag har aldrig hört någon som vill bli VVS-montör, kyl- och värmepumpstekniker, industrirörmontör eller sprinklermontör.

Synd, chansen att lyckas få ett bra liv och ekonomisk välgång är stor och arbetsmark­naden skriker efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs. Och industrirörmontörer har oftast tryggare anställningsformer än youtubers.

Även jobb som kräver högskolestudier; projektledare, kalkylator eller VVS-ingenjör erbjuder en ljus framtid.

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

Branschen lider på många håll av kompetensbrist – och prognoserna pekar på att situationen kommer att bli värre. Då gäller det att inse att yrkena inte är de första barn och ungdomar tänker på. Man måste berätta om yrkets innehåll och de fantastiska jobbmöjligheterna.

Det finns initiativ från Installatörsföretagen, VVS-YN och olika företag. Men ingen insats kan sägas vara nog – prognoserna tyder på att fler måste göra mer.

Och alldeles självklart måste rekryteringsbasen breddas, den har traditionellt sett bestått av mindre än halva befolkningen. Kvinnorna är viktigare för branschen än vad branschen är för unga kvinnor med en hel arbetsmarknad för sig.

Samtidigt är mångfald ett sätt att hitta och attrahera nya grupper att intressera sig för branschen. Och här finns fler jobb med goda framtidsutsikter, som byggnadsarbetare och byggnadsingenjörer men också andra special­yrken som plattsättare, elinstallatör och betongarbetare.

När samhället styr ungas yrkesval mot sektorer där behovet av arbetskraft är störst är byggbranschen helt rätt.

Och vi kan alla bidra till att sprida bilden av bygg i allmänhet och VVS i synnerhet som en het framtidsbransch.
Fler nyheter