Logga in

Stabil VS-marknad trots minskat bostadsbyggande

Publicerad
19 nov 2018, 16:58

Bostadsbyggandet minskar med 16 procent, men Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, pekar på en stabil utveckling för VS-installationer även nästa år.

Preliminärt påbörjades byggandet av 39 100 lägenheter under de tre första kvartalen 2018. Det innebär en minskning med 16 procent jämfört med samma period 2017 då 46 700 lägenheter började byggas.

Allt enligt Statistiska Centralbyråns (SCB:s) senaste statistik över bostadsbyggandet under årets tre första kvartal.

Läs mer: Här finns VVS-jobben nästa år

– Det är olyckligt att bostadsbyggandet minskar i den omfattning som vi nu ser. Sverige behöver fler bostäder inte färre. Det som ytterligare förvärrar situationen är den politiska låsning som vi befinner oss i med små möjligheter till genomgripande reformer, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, och tillägger:

Läs mer: ”Ryckigheten på bostadsmarknaden påverkar installatörerna negativt”

– Det är åtgärder som främst drabbar de som ska träda in på bostadsmarknaden. Vi behöver långsiktiga blocköverskridande lösningar där man tar tag i helheten och inte enstaka åtgärder, säger Ola Månsson.

Av de påbörjade lägenheterna under de tre första kvartalen finns 30 700 i flerbostadshus. Det är 18 procent färre än under motsvarande period 2017. Drygt hälften av dem var hyresrätter.

I småhus påbörjades cirka 8 400 lägenheter under perioden vilket är en minskning på 11 procent jämfört med de tre första kvartalen 2017.

Under perioden gav även påbörjade ombyggnationer ett tillskott på cirka 1 800 lägenheter jämfört med ett tillskott på 3 230 lägenheter under motsvarande period 2017.