Logga in

De installerar i Sveriges största passivhus

Publicerad
27 sep 2018, 09:38

Ett av landets största installationsföretag har fått ventilationsentreprenaden i Sveriges största passivhus, som får den senaste tekniken med hög verkningsgrad på värmeåtervinning, fläktar och motorer.

I Linköping byggs nu ett av landets mest energieffektiva sjukhus, det så kallade Tinnerbäckshuset, som också blir Sveriges största passivhus. Här kommer lokaler för barn- och vuxenpsykiatri, habilitering, beroendevård, men även universitetsverksamhet och forskning finnas.

Läs mer: Hon styr över installationer med bredd och spets

Assemblin Ventilation installerar den avancerade ventilationslösningen, som ska uppfylla kraven för både passivhus och Miljöbyggnad Silver. Ordervärdet är cirka 23 miljoner kronor.

Krister Petersson, Assemblin.

– Ventilationsanläggningen är dimensionerad för en yta på omkring 16 000 m2. Målet är ett inneklimat av hög kvalitet samtidigt som energiutnyttjandet ska vara lågt. Det kräver den senaste tekniken med bland annat hög verkningsgrad på värmeåtervinning, fläktar och motorer, säger Krister Petersson, projektledare på Assemblin Ventilation i Linköping, i ett pressmeddelande.

ÄF har projekterat ventilationlösningen.

Assemblin har under en längre tid arbetat med Region Östergötland i andra projekt på Linköpings Universitetssjukhus och har tillsammans med andra entreprenörer ett ramavtal med regionen.

Läs mer:Så funkar huset utan rör och sladd

Vid en andra konkurrensutsättning som gjordes inför detta uppdrag vann entreprenadgruppen upphandlingen utifrån genomförandeplan och pris.

I november påbörjas installationen, för att vara klar för slutbesiktning i november 2020.

Projektet är den avslutande etappen i Linköpings framtida Universitetssjukhus.