Logga in

De isolerar 23 kilometer rör

Publicerad
25 maj 2018, 11:06

Preem bygger ut raffinaderiet i Lysekil. Nu är entreprenören för det gigantiska isoleringsjobbet utsedd.

Bilfinger utför alla isoleringsarbeten i samband med den stora utbyggnaden för vakuumgasolja (VGO) på Preems anläggning i Lysekil. 

Totalt innebär uppdraget isolering av cirka 23 000 meter rör och all utrustning som ingår. 

Läs mer: Jakten på den försvunna isoleringen

Arbetet kommer att sysselsätta 40–50 personer. Det startar i sommar och pågår till hösten 2018. 

– Det är en relativt kort leveranstid där många meter rör och även utrustning ska isoleras. Vi är sist i kedjan och är då beroende av att rören frisläpps i ett jämnt flöde så att vi undviker ojämn bemanning och flyttande av arbetskraft inom projektet, säger Peter Ericsson, “sales and estimation manager insulation” på Bilfinger, som inte vill uppge ordervärdet.

Beställaren Preem bygger ut kapaciteten för att producera VGO på raffinaderiet i Lysekil. Investeringen beräknas till totalt 1,6 miljarder kronor och anläggningen ska stå klar i år.

– Bortser vi från våra pågående underhållsavtal så har vi 1–2 projekt i snitt per år av den här storleken, säger Peter Ericsson.

För närvarande utför Bilfinger i princip alla isoleringsarbeten i projektet ”Helios” på SCA:s anläggning Östrand i Timrå. Det är ett betydligt större projekt med en total investering på 7,8 miljarder kronor. Därmed är det Sveriges största industriprojekt sedan andra världskriget, som VVS-Forum nyligen berättat om i ett stort reportage.

Läs mer: Största industriprojektet sedan andra världskriget

Huvudentreprenör i Lysekilsprojektet är Amec Foster Wheeler (Wood), som även genomfört förstudierna i projektet.

VGO är en viktig råvara i tillverkningen av bensin och diesel. I dagsläget importerar Preem närmare 50 000 kubikmeter VGO per månad. Investeringen innebär att raffinaderiet i Lysekil blir självförsörjande på VGO.