Logga in

De projekterar Nordens högsta byggnad

Publicerad
28 mar 2018, 08:51

Nu har Bravida valt projektör till Karlatornet i Göteborg.

Det blir konsultföretaget Cowi som projekterar installationerna Göteborgs nya landmärke Karlatornet. Det 245 meter höga tornet med 73 våningar kommer att bli Nordens högsta byggnad. Karlatornet ska innehålla cirka 590 lägenheter och ett hotell med 350 rum.

Arbetet är planerat att påbörjas vid årsskiftet 2018/2019 och blir startskottet för uppförandet av Göteborgs nya stadsdel Karlastaden.

Under den mest intensiva byggfasen kommer tornet att växa med cirka en våning i veckan.

2014 var Cowi med i teamet som vann arkitekttävlingen för Karlastaden och har sedan dess, med olika teknikdiscipliner och skeden, löpande bidragit i ett av Sveriges mest spektakulära och spännande stadsutvecklingsprojekt.

– Vi är mycket glada över att nu även få vara en del av det faktiska genomförandet. Det visar på vår förmåga att samla rätt kompetens och erfarenhet och arbeta i nära samarbete med vår kund Bravida, säger Henrik Malmberg, marknadschef på Cowi, i ett pressmeddelande.

I samverkan med entreprenören Serneke står Bravida och Cowi för projektering, kalkylering och planering av alla installationer i tornet. Cowi står för projekteringen av installationsdisciplinerna, el och VVS.

Karlatornet har ritats av den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill och planeras vara klart 2021.