Logga in

Värmepumpinstallatör i konkurs

Publicerad
15 dec 2017, 14:24

En kyl- och värmepumpinstallatör i Umeå har gått i konkurs. Bakom sig har bolaget en rekonstruktion samt en förlorad rättstvist med en leverantör.

Umeå Mobilkyla har försatts i konkurs.

”Tyvärr måste vi meddela att Mobilkyla försattes i konkurs i går den 12 december på egen begäran. Detta innebär att butiken nu är stängd samt att många installationsarbeten har ställts in”, skriver företaget på sin Facebook-sida.

LÄS MER: Rekonstruktionen av Stockholmsinstallatör misslyckades

Umeå Mobilkyla var enligt egen uppgift Norrlands största leverantör av luft/luftvärmepumpar. Geografiskt var det verksamt från Hudiksvall och norrut.

Vid konkursen hade bolaget tio anställda, skriver Västerbottens-Kuriren. Anders Bergman på Ackordscentralen Norrland har utsetts till konkursförvaltare.

2016 omsatte Umeå Mobilkyla 13,7 miljoner kronor med nio anställda. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 1,7 miljoner kronor. Det innebar det andra förluståret i rad.

LÄS MER: Konkurs för Comfort-medlem i Stockholm

En företagsrekonstruktion inleddes i maj 2015 och blev klar våren 2016. Den resulterade i en ackordsvinst med 2,8 miljoner kronor.

I årsredovisningen för 2016 uppger bolaget att det genomfört kraftiga kostnadsbesparingar under 2015–2016. För att förbättra lönsamheten har det samtidigt förbättrat rutiner för redovisning och uppföljning. Ökad efterfrågan under 2017 gjorde att Umeå Mobilkyla bedömde det möjligt att nå ett nollresultat i år.

LÄS MER: Tragisk olycka bakom konkurs

I maj i år åkte företaget på en ekonomisk smäll efter att ha förlorat en rättstvist med leverantören Bestair. Umeå tingsrätt beslutade då att Umeå Mobilkyla skulle betala drygt 46 000 kronor plus ränta till Bestair samt ersätta rättegångskostnader på cirka 103 000 kronor. Bakgrunden till tvisten var att Bestair inte fått betalt för leveranser av värmepumpar.