Logga in

VVS-lärling städar på byggarbetsplatser

Publicerad
13 nov 2017, 16:04

Steven Villalta, 21 år, har utbildat sig till VVS-montör i tre år på yrkesgymnasiet. Men han får ingen lärlingsplats och tvingas nu städa på byggarbetsplatser för att försörja sig.

Steven Villalta valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom han ville arbeta som hantverkare och blev rekommenderad att söka till VVS- och fastighetsprogrammet av skolans studievägledare.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och satsade på att utbilda mig till rörmokare, men det verkar som att man måste ha kontakter för att få en lärlingsplats, säger han.

Installatörer tycker till om det nya lärlingsstödet

För Steven Villalta känns det lika avlägset och ouppnåeligt att få en lärlingsanställning i VVS-branschen som att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholms innerstad.

Han har gått tre år på VVS- och fastighetsprogrammet på Sjödalsgymnasiet i Huddinge och sökt lärlingsplats på ett 50-tal VVS-företag, men utan resultat.

”VVS-branschen behöver ju massor med folk, men de anställer inte lärlingar. Studievägledaren på högstadiet sa att det var lätt att få jobb i VVS-branschen och att man tjänar bra. Men man kan ju inte få jobb innan man har varit lärling och gjort branschprovet.”

Steven Villalta, som söker lärlingsplats

Hur känns det?

– Det känns väldigt frustrerande. Jag har utbildat mig i tre år för att bli VVS- montör och så får jag inget jobb i yrket. För att försörja mig jobbar jag som timanställd byggstädare på företaget Junior & Company. Jag har jobbat där ett år nu, medan jag väntar på en lärlingsplats som VVS-montör. Hela situationen känns helt fel.

Så fungerar det nya lärlingsstödet

– VVS-branschen behöver ju massor med folk, men de anställer inte lärlingar. Studievägledaren på högstadiet sa att det var lätt att få jobb i VVS-branschen och att man tjänar bra. Men man kan ju inte få jobb innan man har varit lärling och gjort branschprovet.

Det var Steven Villaltas mamma Sonia Otazu som skrev till VVS-Forums Facebooksida för att få hjälp:

”Min son söker en lärlingsplats. Vi har ringt flera stycken, men var mer kan han söka? Han vill göra klart sin utbildning.”

Det var så VVS-Forum kom i kontakt med Steven Villalta.

Sommaren 2016 var det dags för Steven Villalta och hans klasskamrater på VVS- och fastighetsprogrammet att ta studentexamen. Steven Villalta hade bra betyg, vilket inte tycks haft någon inverkan på de företag som han sökt till.

Robert får ingen lärlingsplats

Hittills har nästan alla av klassens 19 elever fått lärlingsplats.

– Det är de som haft kontakter, kanske en förälder eller släkting som jobbar på ett VVS-företag, som fått lärlingsplats, suckar Steven, som inte har några känningar alls i branschen. Han är själv född och uppvuxen i Sverige, men hans familj kommer från Peru.

Han tror inte att hans rötter har betydelse för möjligheten att få lärlingsplats.

– Nej, jag är ju svensk och har aldrig fått några kommentarer om mitt ursprung. Kanske det kan vara en fördel att jag pratar flytande spanska också, säger han.

Har sökt 500 lärlingsplatser utan resultat

Steven gjorde sin APL-praktik (arbetsplatsförlagt lärande) i drygt ett halvår på Bravida. Men de tidigare lärlingarna på företaget klarade inte branschprovet och återgick till sina lärlingsplatser. Därmed fanns det ingen plats för Steven Villalta.

Han har i princip ringt och mailat till olika VVS-företag i Storstockholm varje vardag sen han gick ut gymnasiet. Sammanlagt har han sökt omkring 50 lärlingsplatser.

– De flesta företag svarar inte alls på min fråga om lärlingsplats. Dessutom tappar jag mer och mer kunskap från skolan ju längre tiden går, säger Steven Villalta.

”Oacceptabelt att inte företag tar in lärlingar”

Körkort har han inte haft råd att ta under tiden han söker lärlingsplats.

– Men det har högsta prioritet. Det är förstås lättare att få lärlingsplats om man har körkort.

Steven, bor med sina föräldrar och tre av fyra syskon, i lägenheten i Hagsätra och producerar musik på datorn så fort han har möjlighet. Hans storebror har en musikstudio där han kan spela in sina hip-hop och R&B-låtar.

– Men en vän till mig fixade en lärlingsplats som VVS-montör på Ibjerge Installation där jag var ett halvår. Det är ett litet värmländskt företag som arbetar åt Caverion i Stockholm. När de var klara med sitt projekt så fick jag avsluta lärlingsanställningen, säger Steven Villalta som ändå får tillgodogöra sig de timmar han arbetade på Ibjerge till nästa lärlingsplats.

Läs mer i VVS-Forum nr 11/2017 som utkommer den 22 november.