Logga in

Hantverkare fick böta för brott mot knivlagen

Publicerad
29 nov 2017, 06:00

En 58-årig hantverkare från Solna fick böta för att han haft en morakniv i arbetsbyxorna på allmän plats.

Hantverkaren uppger att han ”använder kniven i sitt arbete som hantlangare åt en rörmokare” och att ”han inte ser kniven som ett vapen, utan som ett hjälpmedel i arbetet”. Kniven är en morakniv med ett knivblad på sex centimeter.

58-åringen hade arbetat på förmiddagen den aktuella dagen. Efter arbetet gick han hem och därefter till Arbetsförmedlingen. Han bar då fortfarande arbetsbyxorna med kniven i, utan att tänka mer på det.

VVS-företag tvingas återbetala ROT-avdrag

Senare samma dag hade han, enligt egen utsago, druckit två öl och somnat i närheten av Solna Centrum när han var på väg hem då ”han inte tål så mycket alkohol”.

Solna Tingsrätt menar nu att hantverkarens ”innehav av kniven vid det aktuella tillfället inte hade något samband med hans arbetsuppgifter. Han var heller inte på väg till eller från ett arbete där kniven behövdes”.

Att 58-åringen dessutom varit alkoholpåverkad gör inte saken bättre, menar domstolen som anser att ”det inte är fråga om en överträdelse som är ringa”.

Hotfull hantverkare gjorde allvarliga fel vid badrumsrenovering

Hantverkaren döms av Solna Tingsrätt till 1 200 kronor i böter för brott mot knivlagen samt åläggs att betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.