Logga in

Rekordstor investeringsökning men tapp 2018

Publicerad
18 okt 2017, 10:44

Högkonjunkturen i byggindustrin fortsätter, men samtidigt minskar byggandet under 2018. Det visar Sveriges Byggindustriers (BI) nya konjunkturrapport.

Hittills i år har byggandet av 73 500 nya bostäder påbörjats. Samtidigt finns en rad nya förslag som, enligt BI, försvårar för den kommande bostadsproduktionen.

– 12 procent under 2017 är den kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för BI i ett pressmeddelande.

Installationsmarknaden ökar på bred front

Men det finns mörka moln som tornar upp sig i horisonten på den annars så ljusa bygghimlen.

– För 2018 är prognosen 65 300 nya bostäder. Det är ett tapp på 8 200 under rådande högkonjunktur. Med skärpta krav på amortering, minskade ränteavdrag och höjda räntor blir hushållen osäkra och avvaktande. Det blir dyrare att låna och då minskar efterfrågan på det redan byggda. Ändå upplever många bostadsbrist, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

VVS-företag tvingas tacka nej till uppdrag

Främsta bromsklossarna är, enligt BI:

  • Skärpt amorteringskrav (även kallad skuldkvotsbroms).
  • Paketeringsutredningen.
  • Ränteavdragsbegränsningar för företag.
  • Nya högre kapitaltäckningskrav på bankerna (Basel IV).

Efter flera års investeringsökningar gör sig även bristen på rätt utbildad och erfaren personal sig påmind. Arbetskraftsbristen i byggindustrin är högre än i nästan alla andra sektorer.

Så många utländska arbetstagare jobbar i Sverige

– Den kortsiktiga lösningen är att i högre grad använda sig av utländsk arbetskraft. Antalet utstationerade arbetstagare uppgick under årets första nio månader till nära 4 200 personer, vilket är 40 procent fler jämfört med samma period i fjol, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– En fortsatt hög och jämn byggtakt är avgörande för att kunna hantera Sveriges kraftiga befolkningstillväxt. Fler behöver känna framtidshopp. Det gör vi människor när det finns jobb och bostäder och goda möjligheter att resa däremellan, säger hon. 

Läs BI:s konjunkturrapport här.