Logga in

Hon är landets mest framgångsrika kvinnliga VVS-företagare

Publicerad
20 okt 2017, 15:25

Fyra av landets 50 mest framgångsrika kvinnliga företagare arbetar inom bygg- och VVS-branschen. Det visar tidningen Entreprenörs lista över landets 50 största kvinnliga företagare.

Först på topp-50-listan finns Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, som omsätter nästan en miljard kronor. Allt enligt en undersökning som Women’s Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.

Saknas kvinnor i var tredje bolagsstyrelse

I undersökningen har man räknat efter företagets nettoomsättning (inte koncernen).

Carin Stoeckmann, vd på Byggmästarn i Skåne

Byggmästarn i Skåne är ett klassiskt familjeföretag som Carin Stoeckmann tog över efter sin pappa 2005. De flesta av bolagen på topp-50-listan är för övrigt familjeföretag.

– Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag. Kanske är det samtidigt lite trist att det inte finns fler kvinnor som äger och driver verksamheter med en miljardomsättning, säger Carin Stoeckmann till Entreprenör.

”Därmed blir Rebecka Spånberg den mest framgångsrika kvinnliga företagaren inom VVS-branschen.”

Rebecka Spånberg, vd på BLS

På elfte plats finns Rebecka Spånberg, som är vd för VVS-företaget BLS Industries sen ett år tillbaka. Familjeföretaget, med varumärkena Purus, Jafo, Unidrain, Trio Perfekta och Purus Joti, har huvudkontor i Ystad och tillverkar sanitetsprodukter för badrum och kök. Nettoomsättningen ligger på drygt 309 miljoner kronor.

Hon styr Bravida

Därmed blir Rebecka Spånberg den mest framgångsrika kvinnliga företagaren inom VVS-branschen.

– Det är såklart ett stort ansvar att ta över ett familjeföretag med lång historik 12 generationer tillbaka av företagare och smeder, säger Rebecka Spånberg till VVS-Forum.

– Men jag anser att jag har goda förutsättningar med duktiga medarbetare, kända varumärken och egen produktion i Sverige. Efter mina sju år på olika positioner i bolaget är det en fantastisk förmån jag har fått – att ta ett tillverkande företag med starka varumärken in i framtiden, menar hon. 

Lotta Svensson är vd för Woody Bygghandel i Huddinge. Med en nettoomsättning på närmare 181 miljoner kronor intar hon plats nummer 32 på listan.

Mångfald ger bättre affärer

På plats 46 på listan återfinns Lotta Bergh, vd för byggföretaget Byggtech i Stockholm. Familjeföretaget har en nettoomsättning på drygt 135 miljoner kronor.

Läs hela listan här.