Logga in

Passivhuscentrum läggs ned

Publicerad
27 sep 2017, 10:02

Bostadsminister Peter Erikssons (MP) satsning i budgeten på ett nationellt centrum för sundare hus, blev dödsstöten för Passivhuscentrum som nu avvecklas.

Efter tio års arbete för ett hållbart och energieffektivt byggande i Sverige, läggs Passivhuscentrum Västra Götaland ner.

Hans Eek, Passivhuscentrum

Men grundaren Hans Eek menar att Passivhuscentrum kommer att fortleva.

”Självklart kommer passivhuscentrum fortsätta och kompetensen finnas kvar, men kanske i en annan form. Det Nationella Informationscentrum som Byggtjänst fick uppdraget för innehåller inte den utbildningsfunktion, som Passivhuscentrum har och vi har fortfarande en del utbildningsuppdrag”, skriver Hans Eek i ett mail till VVS-Forum.

Så mycket satsas på bättre inomhusmiljö

Det är huvudägaren Alingsås kommun, som tillsammans med Västra Götalandsregionen, fattat beslutet om nedläggning ”då regeringens anslag för att främja ett nationellt center för hållbar byggnation går till en annan aktör”.

Daniel Filipsson (M), styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus.

– Vi har fått vara med och påverka hela landets byggande, och det kan vi vara stolta över, säger Daniel Filipsson (M), styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus, i ett pressmeddelande.

Passivhuscentrum i Västra Götaland har varit en av landets ledande verksamheter för att främja ett hållbart och energieffektivt byggande.

Det nya informationscentret hamnar nu hos Svensk Byggtjänst.

Supereffektivt hus invigt

”Som utlysningen var upplagd så strider den mot bolagets bolagsordning, mot konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling.”

Joakim Järrebring (S), AB Alingsås Rådhus

Alingsås uppger formella hinder som skäl till att inte ens ansöka.

Joakim Järrebring (S), vice styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus.

– Som utlysningen var upplagd så strider den mot bolagets bolagsordning, mot konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling. Styrelsen för AB Alingsås Rådhus, huvudägare för Passivhuscentrum i Västra Götaland, beslutade därför enhälligt tillsammans med Västra Götalandsregionen att avstå att skicka in ansökan, förklarar Joakim Järrebring (S), vice styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus, i pressmeddelandet.

Här är kraven höga på hållbarhet

Alingsås kommun har låtit bygga flera fastigheter i passivhusteknik. Bland annat har kommunen byggt Nordens första nollenergiskola i passivhusteknik och det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem har renoverat miljonprogramsområdet Brogården enligt passivhusteknikens normer. Något som bland annat resulterat i flera nationella och internationella utmärkelser.

– Kompetensen och byggtekniken har uppmärksammats från bland andra kungaparet, kronprinsessan Viktoria och prins Daniel som besökt oss och studerat tekniken med stort intresse, säger Joakim Järrebring.