Logga in

Tekniktätt i nya ventilationslabbet

Publicerad
24 maj 2017, 15:26

Mätning och injustering är några kunskaper som går att vässa i IUC:s nya ventilationslabb i Katrineholm. En lång rad leverantörer har bidragit med den senaste tekniken.

Glänsande nya kanaler i taket, olika typer av don, fläktar, anslutningslådor och annan utrustning fyller det nya ventilationslaboratorium som nyligen öppnat hos Installatörernas utbildningscentrum, IUC, i Katrineholm.

Under året kommer labbet att kompletteras med mer utrustning för värme och kyla och under nästa år med styr- och reglerteknik. Målet är en komplett klimatanläggning där ventilations-montörer, tekniker och VVS-ingenjörer ska kunna fortbilda sig i hantering av den senaste tekniken.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation

– Det här är jättebra för vår bransch och jag är mycket glad att vi har kört igång, sa Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, under invigningen.

Möjligheterna är stora i det nya labbet att komplettera och byta utrustning efter hand. Det ska också vara leverantörsoberoende.

– Oavsett om någon vill testa ett komplicerat system eller ett enkelt med bara on-off så går det bra. Vi ska ha både och här, allt är möjligt, sa läraren Jörgen Björklund.

Bredvid laboratoriet finns även ett nytt klassrum för teoriundervisning. Det ska vara nära mellan teori och praktik.

Jörgen Björklund, lärare på IUC

– I labbet kan vi exempelvis testa vad som händer i kanalsystemet om vi forcerar luften nära fläkten, mitt i systemet eller längre bort. Det kan vara intressant att se hur flödet ändras, och om teorin fungerar i verkligheten, säger Jörgen Björklund.

 

Intill ventilationslabbet finns också ett VS-labb med möjlighet att studera förbränningsteknik. I klimatlabbet en trappa ner går det att visualisera luftens rörelser vid olika förutsättningar.

För den som vill förkovra sig inom kylteknik erbjuds sedan tidigare tillfällen till det i utbildningslokalerna för kyla med en rad olika maskiner.

– Totalt sett ger det här goda möjligheter att utbilda fler multidisciplinära montörer för framtiden, sa IUC:s vd Marcus Andersson.