Logga in

”Drabbar installationsbranschen mycket hårt”

Publicerad
28 sep 2017, 09:00

– Det här leder till ökade svartjobb, säger Ola Månsson, tillträdande vd på Installatörsföretagen, om den kraftiga minskningen av ROT-avdraget.

– Ett sänkt ROT-avdrag drabbar installationsbranschen mycket hårt och leder till ökade svartjobb, säger Ola Månsson, tillträdande vd på Installatörsföretagen i en kommentar till VVS-Forums granskning av den kraftiga minskningen av utbetalningar av ROT-avdrag.

Så mycket minskar ROT-avdragen

Sänkningen av ROT-avdraget från 50 till 30 procent förra har minskat utbetalningarna av ROT-avdrag med 23 procent januari–augusti 2017 och med drygt 80 procent samma period 2016 . Allt enligt statistik från Skatteverket.

”Jag kan inte förstå hur man kan tillåta att en seriös installationsmarknad som betalar moms och använder kollektivavtal nu konkurreras ut av oseriösa företag som inte betalar en krona i moms.”

Ola Månsson, tillträdande vd på Installatörsföretagen.

– Mindre jobb i privata bostäder som att göra rörjobb i ett badrum kommer aldrig upp till maxtaket på 100 000 kronor. om man är två personer som gemensamt äger bostaden. Det gör att installationsbranschen drabbas jättehårt, säger Ola Månsson och tillägger att folk i den här situationen i stället vänder sig till svartjobbare.

Maxbeloppet, den totala skattereduktionen, är 50 000 kronor per person och år.

Så här får du dina ROT-pengar

– Jag kan inte förstå hur man kan tillåta att en seriös installationsmarknad som betalar moms och använder kollektivavtal nu konkurreras ut av oseriösa företag som inte betalar en krona i moms, säger Ola Månsson.

Det hände med ROT 2016

Omkring 900 000 svenskar köpte ROT-arbeten under januari–augusti 2017, vilket är en minskning med 57 procent jämfört med 2015, då ROT-avdraget fortfarande låg på 50 procent av arbetskostnaden.