Logga in

Bolaget dränerades – ventilationsbröder pekar ut pappa

Publicerad
8 aug 2017, 11:25

Ventilationsinstallatören kunde varken betala skatter, leverantörsskulder eller lön till de 40 anställda. I rekonstruktionsansökan ger sönerna sin pappa skulden för bolagets ekonomiska trångmål. 

Ventilationsbolaget i Stockholmstrakten dränerades på pengar av grundarnas pappa. Nu har en företagsrekonstruktion inletts.

I slutet av juli inkom en ansökan om egen företagsrekonstruktion av ett byggföretag specialiserat på ventilation till Södertörns tingsrätt. Företaget i Stockholmstrakten hade i början av sommaren fler än 40 anställda. Men enligt ansökan hade bolaget hamnat i en besvärlig sits och kunde på kort sikt varken betala löner, skatter eller leverantörsskulder. Orsaken till likviditetskrisen uppges vara att bolaget dränerats på medel på ett oriktigt sätt – pengar ska ha överförts till ägarbrödernas pappa utan deras vetskap.

Mer i ämnet: Så gick han vidare efter konkursen

De två bröderna grundade företaget för cirka tio år sedan. Eftersom de saknade kompetens inom administration och företagsledning tog de in sin far för de funktionerna. Pappan fick en ägarandel på 10 procent och en plats i styrelsen. Men för några år sedan upptäcktes att medel hade fört ut ur bolaget till pappan. Hur mycket pengar det rör sig om är idag oklart, men summan uppskattas till flera miljoner kronor. Kontrollen av bolaget hade dessutom överförts från bröderna bakom deras rygg. Allt enligt rekonstruktionsansökan till tingsrätten.

I mars i år lyckades bröderna återta kontrollen i bolaget. Då visade det sig att det fanns obetalda löner, obetalda skatter, oriktigt belånade fakturor och andra oklarheter. Bröderna har gått igenom verksamheten och börjat se över projekt och åtagande för att få företaget på fötter igen. Runt 20 anställda och ett antal underleverantörer har sagts upp. Brödraparet har även sökt hjälp av såväl Skatteverket som Ekobrottsmyndigheten.

Men i juli såg de ingen annan lösning än att ansöka om en företagsrekonstruktion, vilket tingsrätten godkände. Enligt bolagets preliminära likviditetsbudget kommer bolaget med bidrag från den statliga lönegarantin att klara kassaflödet under rekonstruktionens första tre månader och även erbjuda borgenärerna en uppgörelse. Intäkterna från befintliga uppdrag ska räcka för att betala för varor och tjänster under rekonstruktionstiden. Det första sammanträdet med borgenärerna hålls i mitten av augusti.

Bolaget ska även ta experthjälp för att granska de poster och transaktioner som misstänks vara felaktiga. Det kan resultera i en rättslig process.

Comfortmedlem i Uppsala i konkurs