Logga in

Leo Kluge efter konkursen: ”Vi borde ha slagit ihop bolagen på en gång”

Publicerad
6 nov 2023, 06:05

Leo Kluge hade ingen branscherfarenhet när han tog över två rörfirmor. De senaste månaderna har varit turbulenta med en konkurs för det ena bolaget. Hur går det för verksamheten nu?

För två år sedan köpte Leo Kluge Kallhälls Rot & VVS-system och Vaxholms Värmeservice av investeringsbolaget Stockwik. Företagen bytte sedan namn till Ett VVS Järfälla och Ett VVS Vaxholm. VVS var en ny bransch för Leo Kluge, men han hade jobbat länge i tjänstesektorn, bland annat i arboristföretaget Trygga Träd.

Mer om Leo Kluge:
Nye ägaren till rörfirmorna: ”Jag blev lite kär i killarna”

Läs också:
Assemblin köper stor rörfirma i Stockholm

I juni försattes Ett VVS Vaxholm i konkurs på egen begäran. Orsaken var enligt Leo Kluge för höga fasta kostnader i bolaget i relation till antalet anställda. Lokalhyran mer än fördubblades, från 13 000 kronor till över 30 000. Till det kom höjda kostnader för parkering, som inte ingick i fastigheten, samt för vatten och el, som tidigare ingick i hyran.

– Vi skulle ha behövt höja priserna kraftigt för att kompensera för de ökade kostnaderna och det hade behövts göras mycket tidigare. Därför valde vi i stället att lägga ner Vaxholmsbolaget genom en konkurs, säger Leo Kluge.

Kunderna har inte påverkats, uppger han. Alla kunder som har hört av sig med till exempel garantiärenden har fått hjälp.

– Några leverantörer kommer att gå lite back. Men vi har fortsatt goda relationer med alla utom en som vi fortfarande förhandlar med om en bra lösning för båda parter. Vi kommer att kompensera leverantörerna för det som de har förlorat på grund av konkursen.

All personal i bolaget erbjöds anställning i det nya moderbolaget Ett VVS AB och valde att följa med dit. Företaget har fortfarande tio anställda.

– Vi borde ha gjort sammanslagningen av bolagen på en gång eller successivt flyttat över verksamheten till ett bolag och avvecklat det andra. Då hade vi inte behövt göra det genom en konkurs och det hade blivit bättre för alla parter, säger Leo Kluge.

De senaste månaderna har företaget gått med vinst. Rörelsemarginalen är nu ungefär 10 procent.

– Det är främst tack vare kostnadsbesparingarna på ungefär 100 000 kronor per månad. Tidigare hade vi dubbla kostnader för det mesta, säger Leo Kluge och nämner bokföringsprogram, Hantverksappen, lokalhyror och revision.

Omsättningen ökar också och beräknas bli 9 miljoner kronor i år och närmare 15 miljoner nästa år.

Läs också:
Montörerna fick inte ut lön – begärde VVS-firmorna i konkurs

Leo Kluge är numera även vd för företaget sedan Marika Hjelm valde att sluta i samband med konkursen.

– Som vd älskar jag bolaget mer än någonsin. Det har varit en delvis tung men framför allt jätterolig resa och vi har hittat formen för hur vi vill jobba. Vi har verkligen blivit ett företag. Nu är det full fart framåt även om det är ett par år senare än jag hade tänkt.