Logga in

Han byter IT mot VVS

Publicerad
27 jun 2017, 10:22

IT-tekniker byter datormus mot rörtång, drömjobbet som VVS-montör blir verklighet. Tvåbarnspappan ligger på knä och armbågar på jobbet och kompletterar toaletter; “Man längtar till jobbet, vilket jag aldrig gjort förut”.

Många pratar om det, men få vågar verkligen göra det, David Björkander har gjort det. Han hoppade av ett tryggt och välbetalt IT-teknikerjobb för att utbilda sig till VVS-montör.

Karriärväxling eller yrkesväxling är populära begrepp i den samhällspolitiska debatten. Genom att få rätt kvinna eller rätt man på rätt plats så kan arbetsgivaren skapa en mer effektiv och lönsam organisation. Dock har det varit ganska svårt att få folk att lämna det invanda för att påbörja något nytt och okänt.

Vad är det då som driver en 36-årig tvåbarnspappa att hoppa av sin karriär och satsa på något helt nytt?

David Björkander jobbade som IT-tekniker i 13 år, men en dag kände han att nu var det nog. Det var rörmokare som var hans drömjobb. En dröm som han nu har gjort till verklighet.

VVS-utbildningen läggs ner.

– Folk brukar säga att jag är modig, men jag känner mig inte särskilt modig. Jag ville bara göra något som var kul och jag har fullt stöd från min fru, säger David Björkander där vi sitter i ett halvfärdigt stort rum med arbetslagens kaffebryggare utstationerade lite här och där i det som får vara matsal under tiden som renovering pågår av fackförbundet Unionens hus mitt i Stockholms City.

”I första hand ville jag göra något mer praktiskt. Jag vill inte sitta still vid ett skrivbord hela livet”

David Björkander

VVS-montör, Carl Hanssons Rör & Värme AB

– Man längtar till jobbet, vilket jag aldrig gjort förut. Här känns det verkligen som att jag kan vara mig själv, säger David glädjestrålande och tillägger att han upplever mer gemenskap här på byggarbetsplatser än på IT-kontoret.

Bostadsbyggandet stannar av; Så många VVS-montörer behövs.

Han och de andra VVS-montörerna från VVS-företaget Carl Hanssons Rör & Värme AB arbetar med att komplettera toaletter. Det är trånga utrymmen där montören mestadels tvingas arbeta på knä. Ingen ergonomisk arbetsställning precis, men David föredrar ändå detta framför att sitta still framför en dator.

I oktober började David på en vuxenutbildning på Lernia till VVS-montör. Det var ingen tvekan om att det var rörmokare han skulle bli.

– Nej, rörmokare var det första jag kom att tänka på. Yrket är varierat, det är ganska bra betalt och sen läste jag att det finns mycket jobb i VVS-branschen. Dessutom arbetar min svåger som VVS-montör på Carl Hanssons Rör.

Varför byter du yrke?

– I första hand ville jag göra något mer praktiskt. Jag vill inte sitta still vid ett skrivbord hela livet.

Är man inte ute mycket som IT-tekniker?

– Både och, men på mitt sista IT-teknikerjobb satt jag som support, så där var jag tjänsteman.

David har en bakgrund i hotellbranschen, han gick hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och började arbeta på hotellkedjan Choice efter studentexamen. Sen bytte han till Scandic där hans självlärda kunskaper inom IT togs tillvara. David blev först IT-ansvarig på hotellet och plockades sen till huvudkontoret som supportansvarig.

– Sen var jag så less på alltihop att jag tog med mig familjen och åkte jorden runt. Min fru fick tjänstledigt, men jag fick inte det så då sa jag upp mig. Vi var borta i fem månader i USA, Hawaii, Australien och Asien.

Utbildningsansökningarna minskar, men lärlingsplatserna ökar; här finns flest

– Bland det bästa med VVS-montörsyrket är att man aldrig blir fullärd. Man lär sig något nytt varje dag, säger David och hänvisar till han hört även äldre rörmokare säger så. En av killarna i arbetslaget är pensionär, men jobbar i alla fall.

David vill plugga vidare till VVS-ingenjör när han arbetat som VVS-montör i några år.

– Det enda tråkiga med det är jag återigen hamnar framför en dator.

I mars ska han vara färdig med skolutbildningen till VVS-montör, men då återstår det fortfarande två viktiga delar av yrkesutbildningen: Lärlingsperioden på två år och branschprovet som man måste klara.

– Det är en väldigt lång utbildning, något som säkert skrämmer bort en del ungdomar. Man borde i varje fall ha alternativa studievägar, så att de som vill kan plugga snabbare.

David har inte ångrat sitt nya yrkesval en enda sekund.

– Nej, inte alls, bekräftar David och ler riktigt stort.

”Jag drömmer om att skapa ett eget VVS-företag”

FAKTA/David Björkander

Ålder: 36 år.

Familj: Gift med Mikaela, marknadschef på Scandic (de träffades på ett hotell), dottern Tuva, 7 år, och sonen Albin, 4 år.

Bor: I villa i Hägersten, Stockholm.

Arbete: Gör sin praktik och förhoppningsvis också lärlingstid som VVS-montör hos Carl Hanssons Rör & Värme AB.

Fritid: Spelar tennis och konditionslöper.