Alla vinkelslipar har brister

Publicerad 7 jun 2017, 10:36

Inga vinkelslipar klarade Arbetsmiljöverkets marknadskontroll helt utan anmärkningar.

De vanligaste bristerna hos de elva kontrollerade vinkelsliparna var mer formella, exempelvis saknad information om polering och rätt standardangivelse för vibrationer. Vid provning hittades brister i 19 procent av de undersökta kraven. Endast vinkelslipen från Milwaukee var utan anmärkning. De vanligaste bristerna var för lågt angivna vibrationsvärden och fel vinkel på skyddet. I ett fall föll skyddet av.

Läs mer: Stora brister i skyddsutrustning

Enligt Arbetsmiljöverket hade dyrare maskiner något färre brister men sambandet var svagt. Sambandet mellan pris, effekt samt diameter och antalet brister var också svaga. Detsamma gäller samband fanns även mellan vibrationsvärden, buller, pris, vikt och effekt.

Den billigaste maskinen kostade 249 kronor, den dyraste 1 869 kronor. Effekterna varierade mellan 710 och 2 000 W. Nutool NAG230KS är avsedd för 230 mm skivor, de övriga för 125 mm. Nutools modell är också klart tyngst, 4,6 kg, övriga väger omkring 2,5 kg eller mindre.

 

Tillverkare

Modell

Antal anmärkningar

Biltema

Biltema 125 A, Art 17-174

8

Clas Ohlsson AB

Cocraft PRO A850-M, Art 40-9927

6

Dewalt

Dewalt DWE4237

8

Hitachi

Hitachi G13SR4

8

Jula AB

Meec 010-339

8

Makita International Europé

AEG WS 8-125 S

7

NAP Brands

FXA FXABGAG-710-ZSII

6

Nutool

Nutool NAG230KS

10 (skyddet föll av)

Robert Bosch GmbH

Bosch PWS 850-125

5

Tectronic Industries GmbH

Milwaukee AGV 12-125 X

4

 

Rekommenderade artiklar

"""Om fyra veckor kan jag möta den första stormen”"

Botten är nådd i schakten

Schakt som döljer läckande vatten är vardag. Nu är Säker Vatten en lösning på spåret.

VVS Företagen avråder från relining av tappvattenrör

Relining av tappvattenrör är inte en beprövad lösning därför bör installationer för tappvatten bytas ut till nya, om de inte uppfyller ställda krav. Det menar VVS Företagen i nya rekommendationer till sina närmare 1 500 medlemsföretag efter VVS-Forums avslöjande att Kemikalieinspektionen hittat det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) i dricksvatten i fastigheter med relinade tappvattenrör.

Ny mutter ger snabbare VVS-montage

Så förebyggs skador vid relining

Den som arbetar med relining utsätts för farliga kemikalier. Arbetet innebär stor risk för hudallergi, eksem och astma eftersom många av kemikalierna är starkt allergiframkallande. Nu ger Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) vid Stockholms läns landsting och Institutet för miljömedicin ut ett faktablad om hur arbetet kan utföras på ett säkrare sätt.

”Är en VVS-montörs liv inte lika mycket värt som en privatpersons?”

”De sämsta installationer jag sett, farliga för människor och egendom”

Elkablar drogs genom en vattenslang. Och i avloppssystemet blev vatten stående. Hemmafixarens installationer blev en rättssak, men kunde ha upptäckts tidigare.

"Rörvinda sågas - ""guld värt"" tycker tillverkaren"

Så faller avloppet rätt

Låg smittorisk med välskött ventilation