Logga in

Smarta lösningar för 17 miljoner på Danderyds sjukhus

Publicerad
23 maj 2017, 09:49

En global energikonsult har fått i uppdrag av Stockholms läns landsting att automatisera och energioptimera Danderyds sjukhus nya byggnad för akutsjukvård. 

Den nya akutmottagningen på Danderyds sjukhus är landstingets största satsning någonsin. Affären är värd 17 miljoner kronor för Schneider Electric. Med den nya mottagningen ökar kapaciteten i Stockholm att ta hand om akutpatienter, framför allt vid större olyckor. Byggnaden är cirka 27 500 m2 och ska utrustas med det senaste inom fastighetsautomation.

– Målet är bättre vård för patienterna, bättre arbetsmiljö för personalen och att spara energi. Vi gör det genom att koppla ihop fastighetssystemen med de olika operativa systemen för verksamheten i ett och samma system, säger Roger Larsson, affärsutvecklare på Schneider Electric, i ett pressmeddelande.

Schneider Electric ska bland annat koppla upp 400 mjukvarupunkter inom allt från värme och kyla till ventilation och brandsäkerhet mot ett övergripande styrsystem så att sjukhuset kan styra akutmottagningen. Att optimera sjukvårdens fastigheter och system är minst lika aktuellt i redan befintliga sjukvårdsfastigheter.

”Med intelligent infrastruktur kan vi plocka ihop allt från belysningsstyrning till passerkontroller och larmsystem i samma system.”

Roger Larsson, Schneider Electric.

– Sjukvården brottas med allt från besparingar och personalbrist till otydlighet kring information och rutiner. Många sjukvårdsbyggnader är i dag tekniskt eftersatta, säger Roger Larsson.

– De flesta sjukhus har en mängd avancerade datasystem, men de passar inte ihop utan är som egna små öar av teknik. Med intelligent infrastruktur kan vi plocka ihop allt från belysningsstyrning till passerkontroller och larmsystem i samma system, menar han.

Ett exempel är att när brandlarmet går så framgår det tydligt och snabbt vilken del av byggnaden som berörs, så att inte alla måste utrymma fastigheten. Det kan även handla om att i realtid kunna se vilka som befinner sig i sjukhusets lokaler, att patienterna själva kan ställa in klimatet i sina rum och att sköterskor kan spåra utrustning i realtid.

Att på ett och samma ställe i operationssalen kunna ställa in allt ifrån belysning till temperatur utifrån rådande behov är en annan effektivisering som kan spara mycket förberedelsetid per operation.

Projektet på Danderyds sjukhus påbörjades i februari 2017 och ska pågå till mars 2019. Schneider Electric vann upphandlingen som underleverantör till huvudentreprenören Hent AS. Landstingets fastighetsbolag Locum AB är byggherre.