Logga in

Värmepumparna som säljer bäst

Publicerad
19 apr 2017, 21:28

Försäljningen av värmepumpar går mycket bra i nästan hela landet. Det visar statistik från årets första kvartal.

Frånluftvärmepumpar är dragloket för värmepumpförsäljningen med en uppgång på 23 procent under det första kvartalet i år.

Det rapporterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP). I Skåne är dock marknaden trögare enligt en lokal återförsäljare.

Den totala försäljningen av värmepumpar steg med 10 procent under första kvartalet. För luft-vattenvärmepumpar var ökningen 4 procent och för vätska-vattenvärmepumpar 2 procent.

Per Jonasson, vd på SKVP.– Branschen fortsätter att gå väldigt bra och vi förväntar oss att trenden håller i sig. Den höga nybyggnadstakten och att värmepumpar för större fastigheter fortsätter ta marknadsandelar från framförallt fjärrvärmen talar för det, säger Per Jonasson, vd på SKVP, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av fastighetsvärmepumpar ökade 14 procent och av villavärmepumpar 11 procent.

I Skåne säljs för närvarande färre värmepumpar än i andra delar av landet. Den bedömningen gör Gunnar Tjernberg, vd för Thermia-återförsäljaren Värmepumpcenter Rotek Malmö, som har fokus på luft-, vatten- och vätska-vattenvärmepumpar.

– Försäljningen i Skåne går just nu trögare än i resten av Sverige. En trolig förklaring är att det sålts väldigt mycket värmepumpar här tidigare, säger han till VVS-Forum.

Utbytesmarknaden har ännu inte kommit igång.

– Grejerna blir allt bättre och seriösa aktörer lagar mindre fel i stället för att byta hela värmepumpen. Ofta räcker det med att byta ut exempelvis en givare eller en växelventil, säger Gunnar Tjernberg.

Under årets första tre månader såldes värmepumpar för totalt 1,3 miljarder kronor i Sverige, vilket är 9 procent mer än samma period förra året.