Logga in

Så blir nya energimärkningen för pannor

Publicerad
24 apr 2017, 10:48

Nu gäller krav på energimärkning på ved- och pelletspannor, där de minst effektiva pannorna är dåliga både för miljön och för den egna ekonomin. 

Uppvärmning och varmvatten står för den största delen av energianvändningen i ett hushåll. Värmepumpar och elpannor har redan energimärkning, men från och med den första april ska nu även ved- och pelletspannor energimärkas. Därmed ska alla fastbränslepannor vara energimärkta inom EU.

Systemet kallas för ekodesign, där de sämsta produkterna förbjuds att säljas på marknaden.

Men under en övergångsperiod kommer det finnas både märkta och omärkta ved- och pelletspannor till försäljning, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Energimärkning för kombinationsvärme.

 

Från och med den första juli finns det också en speciell energimärkningsetikett som visar att uppvärmningen blir mer effektiv om pannan kombineras med temperaturstyrning eller solvärme. Kombinationer kan som bäst vara märkta med energiklass A+++.

Framför allt vedeldning är omdiskuterad med tanke på miljöskadliga utsläpp som kan avges om man eldar på fel sätt. Det fanns till och med de som helt ville förbjuda ved- och pelletspannor, men nu blev det inte så. Desto viktigare att välja en panna med högsta möjliga energiklass så att miljöskadlig a utsläpp från förbränning blir så låga som möjligt, menar Energimyndigheten.

Det finns också de som verkligen eldar för kråkorna. Energimyndighetens test från 2014 visade att skillnaden mellan den effektivaste och den minsta effektiva pannan kunde påverka en villas pelletsförbrukning med upp till 800 kilo per år. I pengar räknat handlar det om drygt 2 000 kronor årligen som villaägaren förlorar på den minst effektiva pannan.