Logga in

”Underentreprenören har troligen ansvaret”

Publicerad
24 mar 2017, 09:46

Ansvaret för dödsolyckan vid köpcentret A6 i Jönköping ligger sannolikt hos underentreprenören. Det menar Pierre Gustafson, expert på arbetsplatsolyckor inom byggbranschen, i en intervju med VVS-Forum.

I början av mars avled en ventilationsmontör i 50-årsåldern efter en arbetsplatsolycka i Jönköping. Mannen föll från tolv meters höjd när han arbetade med den nya entrén vid köpcentret A6.

Av anmälan till Arbetsmiljöverket framgår det att ventilationsmontören höll på att montera en brandgasfläkt på ett tak. När olyckan inträffade uppges mannen ha fallit genom ett hål i taket. Mannen fördes efter fallolyckan med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Han var hemmahörande på en mindre ort i Jönköpings kommun och efterlämnar fru och tre barn.

Pierre Gustafson, expert på arbetsplatsolyckor i byggbranschen på Arbetsmiljöverket, menar att ansvaret för dödsstörtningen på A6 i Jönköping sannolikt ligger på underentreprenören.

– Underentreprenörer har arbetsmiljöansvar för sina anställda, konstaterar han, men hänvisar i övrigt till sina kollegor på Arbetsmiljöverket som utreder ärendet. Där råder förundersökningssekretess så några fler uppgifter går inte att för tillfället.

Ventilationsmontören var anställd av installationsföretaget Ömangruppen, underentreprenör till Wästbygg som är totalentreprenör för projektet. Ömangruppen finns på 11 orter i södra Sverige med 70 anställda totalt och arbetar med värme, ventilation, kyla, el och automation.

VVS-Forum har sökt Ömangruppens vd, Peter Arvidsson, för en kommentar, men utan resultat.

Frågan om åtal kommer att väckas blir en sak för kammaråklagare Jan Olof Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping, att pröva.

– Polisen har gjort en teknisk undersökning av platsen och samlat in information. Nu väntar vi på att Arbetsmiljöverkets utredning ska bli klar. Först då kan vi konstatera om det begåtts ett brott och vem som har skyddsansvaret för personen som arbetade uppe på taket, säger Jan Olof Andersson till VVS-Forum och tillägger att även en underentreprenör har ett arbetsmiljöansvar.

Den omkomna mannen hade lång erfarenhet från byggbranschen, men var relativt nyanställd på Ömangruppen.

– Han hade bara varit anställd där i tre veckor och var jätteglad över att ha nytt jobb, säger Stefan Stavander, regionalt skyddsombud på Byggnads Småland-Blekinge, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Det är i dagsläget oklart när Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan blir klar.