Logga in

Rörföretag med jobb i Norge ansöker om rekonstruktion

Publicerad
31 mar 2017, 13:05

Behöver skuldavskrivning för att komma på fötter.

Scandinavian Plumber Service AB baserat i Varberg men med sin huvudsakliga verksamhet i Norge har ansökt om rekonstruktion. Ansökan kom in till Varbergs tingsrätt 21 mars.

Bolaget har i sina tre senaste rapporter omsatt 15,5, 17,2 och senast 12 miljoner kronor. Sedan starten 2008 har Scandinavian Plumber Service varit underleverantör åt den norska firman Hellevik VVS AS. Under 2015 tog det norska företaget på sig för många uppdrag och det ledde till en del missnöje bland kunderna som i sin tur ledde till färre kunder. Det drabbade det svenska företaget som i mars 2015 förlorade Hellevik som kund.

I rekonstruktionsansökan skriver Scandinavian Plumber Service att regelverk mellan Sverige och Norge gör att det svenska bolaget inte kunde ta på sig egna entreprenader i Norge och det ledde till att i stort sett hela personalstyrkan fick sägas upp.

Hellevik och Scandinavian Plumber Service hamnade också i två tvister om fordringar som inte slutade väl för det svenska företaget.

Under 2015 inledde Scandinavian Plumber nya norska samarbeten och kunde återanställa. Men ett företag de samarbetade med, Klimatteknik Rör AS gick efter en tid i konkurs. Scandinavian Plumber hade sålt sina fakturor till det företaget till Euro Finans AB och fått cirka 1 miljon kronor för dem. När Klimatteknik gick i konkurs krävde Euro Finans tillbaka pengarna från Scandinavian Plumber Service, som återigen hade förlorat sina uppdrag. Bolaget fick än en gång säga upp personalen.

När bolaget nu ansöker hos Varbergs tingsrätt om rekonstruktion kunde det inte hantera sina förfallna skulder. Men i sin plan skriver bolaget att det, genom att dra in på fasta kostnader och komma överens med fordringsägare, borde kunna nå ett positivt resultat inom en kortare period. Men för att nå dit behövs skuldavskrivning, enligt ansökan.