Logga in

Tar inte bilen till jobbet

Publicerad
15 feb 2017, 11:34

Cykeln är ett utmärkt transportmedel för VVS-branschen. Det hävdar ett nystartat företag med miljödrivna ägare.

– Jag har jämnt varit aktiv, tränat mycket och haft ett stort miljöintresse, säger Hugo Wolgers, delägare i Cyklande Rörmokaren.

Cykeln har alltid varit det naturliga transportmedlet för honom. Han beskriver hur han brukade spänna fast 60 kg plank på sin racercykel och köra hem från byggvarumarknaden.

– Bland det värsta jag visste var att sitta fast i bilköer. I och med att jag är stark i benen gick det fortare att bara pumpa på racern med verktygen i ryggsäcken.

Cyklande Rörmokaren startade för knappt ett halvår sedan av Hugo Wolgers och hans kompis Alexander Ulvgården. Det krävdes viss övertalning, men då föddes också idén om den cyklande rörmokaren.

– Vi ska ta alla jobb på cykel, just för att slippa sitta i köer, slippa parkeringsböter och dyra avgifter. Och ha en mer miljömässig profil, det är något genomgående för mig. Det kändes naturligt, jag hade redan gjort det i flera år och jag har sett att det fungerar, säger Hugo Wolgers.

Han menar att det generellt inte är några problem, men branschen är ganska traditionell och inte så framåttänkande i många aspekter.

– När jag berättar för branschkollegor tycker de att jag är dum i huvudet: ”Det går ju inte!”. Men jag vet ju att det går, jag har gjort hur många jobb som helst på cykel, skrattar Hugo Wolgers.

Cyklande Rörmokarens transporter görs antingen på en vanlig herrcykel med pakethållare fram och bak, eller på en trehjulig lådcykel när alla tunga verktyg ska med. På större jobb beställs materialet för leverans på arbetsplatsen och verktygen lämnas kvar tills jobbet är klart.

Vad säger kunderna?

– Det är blandat. Vissa är superpositiva och tycker att det här är hur grymt som helst, andra frågar: ”Vadå, har du cyklat hit?”, säger Hugo Wolgers.

Cyklande Rörmokaren har bland annat serviceavtal med bostadsrättsföreningar och med de två ägarna och en anställd täcker de Stockholms innerstad och södra närförorter.