Logga in

VVS-företaget som söker dyslektiker

Publicerad
2 dec 2016, 14:09

Pipeline är ett traditionellt VVS-företag med 29 anställda i Nordvästra Skåne. Det ovanliga med Pipeline är att företaget aktivt söker dyslektiker och personer med bokstavskombinationer.
– En person med dyslexi tänker på ett annat sätt. Den här personen får oftast vara mer kreativ i sin tankegång vid en problemlösning, säger Niklas Wennström, en av grundarna till Pipeline som själv är dyslektiker, till nättidningen 24Malmö.

Det går bra för Pipeline i Sverige AB som har över fem gånger så hög omsättning i dag, från drygt 5 miljoner kronor år 2013 till dagens 28 miljoner kronor, och som har ökat antalet anställda från 5 personer 2013 till 29 anställda i dag.

En del av framgången kan vara nytänkandet kring vilka meriter som är värda att satsa på vid nyrekrytering. Niklas Wennström menar att många unga dyslektiker inte förstår potentialen de har, mycket på grund av hur skolan agerar.

Så här skriver Pipeline på sin hemsida:

”Vi ser gärna sökande med dyslexi eller någon bokstavskombination. Då vi ser deras potentialer och möjligheter att se lösningar istället för problem som en bra tillgång på företaget.”

– Min känsla av utanförskap i samhället drev mig till att starta eget företag. Mycket på grund av skolan hade jag väldigt lågt självförtroende och självkänsla. Men trots detta kände jag ändå ett stort driv och att jag hade ett annorlunda sätt att tänka på, säger Niklas Wennström till 24Malmö.

Det tog många år innan Niklas Wennström blev stolt över sin dyslexi och såg det som en fördel. Enligt honom har många dyslektiker en gåva som andra människor inte har.

– En person med dyslexi tänker på ett annat sätt. Den här personen får oftast, om inte alltid, vara med kreativ i sin tankegång vid en problemlösning. Detta medför att en dyslektiker har många idéer som aldrig får chansen att utvecklas, för det är ju en idé framtagen av, just det, en dyslektiker.

Nu vill han att fler med dyslexi ska komma och arbeta på hans firma. Men självklart är alla välkomna att söka jobben. I dag är han ensam med dyslexi på arbetsplatsen.

– Det är då jag tror att vi kan ta Pipeline till en helt annan nivå. Jag tror att kombinationen av att både ha dyslektiker och icke-dyslektiker i företaget är nyckeln till framgång.

– Dyslektiker har en enorm potential och vi vill visa hur de kan utnyttja den. Min dröm är att dyslektiker och icke-dyslektiker arbetar sida vid sida för att få företaget att nå högre mål, säger Niklas Wennström till 24Malmö.