Sveriges sämsta bygge

Publicerad
13 dec 2016, 10:23

Tidningen Byggnadsarbetaren har nu utsett 2016 års sämsta bygge. På den olycksdrabbade arbetsplatsen avled en rörmontör i juni.

Utbyggnaden av massafabriken Södra Cell Värö är ett synnerligen olycksdrabbat projekt som Byggnadsarbetaren skrivit fortlöpande om. Under 2016 har minst sju allvarliga olyckor inträffat. Flera av dem utreds av polisen.

I februari fick en arbetare armen avklämd i en tågolycka. Olyckan där en rörmontör miste livet skedde i juni. Han dog av skadorna då han klämts mellan ett rör och en balk.

I juni föll också en arbetare sex meter vid montering av räcken i ett trapphus. Så sent som i oktober fick en arbetare frätande svartlut över sig vid byte av en packning i värmeväxlare, skriver Byggnadsarbetaren.

Enligt Arbetsmiljöverket och Byggnads råder det bland annat brist på samordning och problem med kommunikation. Dessutom har felaktiga ställningar uppförts.

Utbyggnaden av Södra Cell Värö har pågått 2014–2016 med många entreprenörer från 14 länder. Som mest fanns 3 200 personer på arbetsplatsen samtidigt, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Huvudentreprenörer är Valmet på installationsdelen samt NCC och Peab på byggdelen.

Efter utbyggnaden ska Södra Cell Värö producera 700 000 ton pappersmassa och 1,6 TWh energi per år.

Årets sämsta bygge är en utnämning som Byggnadsarbetarens redaktion gör baserad bevakning under året. Den kompletteras med uppgifter från Byggnads regioner och Arbetsmiljöverket.