Logga in

Hon är årets kraftkvinna

Publicerad
26 okt 2016, 21:18

Årets kraftkvinna är chef för ett stort energibolags värmeverksamhet. Hon får priset, som instiftats för att lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn, för att ha ”uppnått fantastiska resultat i tunga, operativa positioner”.

Organisationen Kraftkvinnorna har utsett Jenny Larsson, chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet, till Årets Kraftkvinna 2016.

– Juryn var enhällig i sin bedömning. Jenny Larsson har genom hela sin karriär bidragit till att synliggöra andra kvinnor i energibranschen och själv varit en stark förebild genom de olika ledande befattningar hon har haft, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten och ordförande i juryn, i ett pressmeddelande.

Priset har instiftats för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn och locka fler till branschen. Jenny Larsson får priset för att hon enligt juryn bland annat ”fattat modiga beslut och varit en inspirationskälla för många. Med ett engagerande och värderingsdrivet ledarskap har hon även bidragit till ökad mångfald inom branschen och agerat såväl förebild som normbrytare för förbättrad jämställdhet inom energisektorn.”

Civilingenjören Jenny Larsson inledde karriären på Vattenfall 1998 och har bland annat varit vd för Gotlands Energi.

– Jag är mycket glad och stolt över att ha fått det här priset i konkurrens med så många kompetenta kvinnor. Det finns stora möjligheter till spännande och utvecklande uppdrag inom energibranschen och jag hoppas att det här priset och Kraftkvinnornas fortsatta arbete kan inspirera fler kvinnor att söka sig hit, säger Jenny Larsson i pressmeddelandet.

FAKTA/Årets Kraftkvinna

För att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn, samt locka fler till branschen, har priset Årets Kraftkvinna instiftats. Priset tilldelas en kvinna som:

  • Arbetar inom energibranschen eller närliggande bransch/organisation.
  • Har synliggjort kvinnor i och utanför den egna organisationen.
  • Har visat mod, tagit ansvar för och drivit på för en stor förändring när det gäller jämställdhet i sitt företag eller sin organisation.
  • Har tagit betydande kliv för sin egen och andras karriärutveckling.