Sandbäckens fälldes av Etiska Rådet

Publicerad 27 jun 2016, 15:38

En vice vd på Sandbäckens Rör och en regionekonom vid Imtech (numera Assemblin) har haft en mailkonversation om det ekonomiska läget hos det sistnämnda företagets filialer och bonusar till befattningshavare.
– Jag förstår att Samhällsbyggnadssektorns etiska råd fällde Sandbäckens, eftersom man bröt mot den etiska koden genom att maila information om sitt företag till en konkurrent, kommenterar Jan Siezing, vd på Installatörsföretagen.

 

Samtidigt vill dock Jan Siezing tona ner fallet, eftersom ”det egentligen är en skitsak och väldigt klantigt att föra sådana här konversationer”.

– Men rätt ska vara rätt. Det här är ett brott mot de etiska reglerna som Imtech upptäckte, eftersom det är arbetsgivaren som äger mailkontona. Vi är skyldiga att låta branschpress skriva om det som fälls i Etiska Rådet, säger Jan Siezing och tillägger att både Imtech/Assemblin och Sandbäckens Rör är medlemmar i VVS Företagen.

Sandbäckens blev även anmälda för att gå ut för snabbt med information om nya befattningshavare via pressmeddelanden. Men den saken lämnade Etiska Rådet utan bifall, dock understryker rådet vikten av att information om nyrekryteringar ska vara ”korrekt och så tydlig att den inte lämnar utrymme för missförstånd”.

Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd är en ideell intresseförening där branschorganisationer inom samhällsbyggnadssektorn erbjuds bli medlemmar. Föreningens huvudsakliga uppgift är att pröva anmälningar om överträdelser av organisationens etiska regler samt sätta fokus på etiska frågor inom sektorn.

Etiska Rådet prövar etiska frågor mellan samhällsbyggnadssektorns professionella aktörer, det vill säga mellan två företag.

VVS-Forum har försökt att nå företrädare för Sandbäckens och Imtech/Assemblin för en kommentar, men utan resultat.