Logga in

”Stor spelare” köper lagret från John Fredriks konkursbo

Publicerad
25 jun 2020, 14:55

Lagret från VVS-grossistens konkursbo har hittat en köpare. Det är en ”stor spelare”, som konkursförvaltaren uttrycker det, som tar över John Fredriks lager och kundregister och som troligen också återanställer en del av den uppsagda personalen.

Det fanns flera företag som var intresserade av att ta över John Fredriks stora lager, men slutlig köpare blev en annan VVS-grossist, Dahl Sverige AB.

Anrik VVS-grossist i konkurs på egen begäran

Johan Sölveland, konkursförvaltare

– Dahl har köpt hela lagret och kundregistret, men rörelsen kommer inte fortsätta på plats, i varje fall inte i Dahls regi, säger advokat Johan Sölveland vid Advokatfirman Glimstedt, som har intressenter även för bland annat byggnader, inventarier och varumärke.

Hur stor köpeskillingen är, vill inte Johan Sölveland avslöja.

– Det jag kan säga är att vi är överens om ett pris som är så pass bra att jag är nöjd med det, säger han.

Dahl är Sveriges ledande VVS-grossist och ägs av den franska industrikoncernen Saint-Gobain, som är börsnoterad i Paris.

– Vi bedriver verksamhet inom samma bransch och har därmed användning för produkterna, säger Peter Gustafsson, regionchef på Dahl, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I Göteborg finns i dag fyra DahlCenter varav ett ligger en knapp kilometer från John Fredriks före detta butik. Vi kommer givetvis att ta kontakt med berörda kunder för att underlätta deras tillgång till produkter och därmed fortsatta affär.

Grossisten utan vd

Nyligen gick VVS-grossisten John Fredrik AB i Göteborg i konkurs. Företaget som bildades 1877 hade 11 anställda vid konkursen.

– Vårt mål har hela tiden varit att hitta en köpare som tar över rörelsen och som då kan anställa de uppsagda personerna, sa konkursförvaltaren i samband med konkursen.

Här öppnar Dahl ny butik i Stockholm

Dahl Sverige ska, enligt Johan Sölveland, vara intresserade av ett antal anställda från John Fredrik, men har i dagsläget inte preciserat hur många.

Enligt konkursansökan har John Fredrik skulder på totalt 15 miljoner kronor, varav drygt 10 miljoner kronor i leverantörsskulder samt skulder till hyresvärdar och moderbolaget på cirka 5 miljoner kronor.