Logga in

Leverantör stämmer ventilationsföretag

Publicerad
3 feb 2020, 06:00

Fyra luftbehandlingsaggregat står i centrum för ett storbråk i ventilationsbranschen. Nu har leverantören stämt beställaren, ett välkänt familjeföretag, på hundratusentals kronor.

I höstas invigdes det ombyggda Trygg-Hansa-huset med affärer och restauranger på Kungsholmen i Stockholm.

VVS-konsult dömd till miljonbelopp för vententreprenad 

Ventilationsföretaget Windefalk Ventilation & Energi AB hade en samverkansentreprenad på luftbehandlingsinstallationerna i huset med beställaren Arcona.

I den ingick fyra luftbehandlingsaggregat som Windefalk sommaren 2018 kom överens om priset för utifrån rambeskrivningen ABT06 med leverantören H Östberg AB.

Tillverkningen av luftaggregaten skulle ske i Östbergs fabrik i Enköping.

Windefalk och H Östberg har en lång gemensam affärshistoria, där det aldrig tidigare funnits några schismer.

Men den nu aktuella affären, värd cirka 1,3 miljoner kronor, skulle bli den första som inte gick i lås.

Johnny Kellner: ”Ventilationskonsulterna måste klara beräkningarna”

Hösten 2018 meddelade H Östberg att Enköpingsfabriken skulle stängas.

Delar av tillverkningen skulle flyttas till fabriken i Avesta och andra avvecklas.

Mikael Windefalk, vd på Windefalk Ventilation & Energi AB.

–På omvägar fick jag reda på att Östberg lagt ner produktionen i Enköping där våra aggregat skulle tillverkas, säger Mikael Windefalk, vd på Windefalk Ventilation & Energi, och tillägger:

– Vi skulle ha en leverans av luftbehandlingsaggregat under 2018 och flera efterkommande år. Dessutom hade vi ett garantiförfarande på fem år med krav på reservdelar. Jag ringde till Östberg och meddelade att jag inte kunde köpa aggregaten under de omständigheterna.

Efter det har han fått en stämningsansökan från Östberg.

– Det här är helt exceptionellt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mikael Windefalk och hävdar att han aldrig fick något ordererkännande från H Östberg.

Mikael Windefalk säger att han aldrig haft någon konflikt med någon annan leverantör tidigare.

– Nu fick jag köpa nya, i rambeskrivningen föreskrivna, aggregat av en annan leverantör till ett högre pris, förklarar han och tillägger att han erbjudit H Östberg 30 000 kronor för nedlagd tid i ett förslag till förlikning. Något som finns verifierat i ett email, enligt Mikael Windefalk.

Östberg i ventilationstvist i Marknadsdomstolen

Peter Jakobsson, vd på Östberg Group.

Men Peter Jakobsson, vd på koncernföretaget Östberg Group, har en helt annan syn på saken.

– Vi stämmer Windefalk eftersom vi inte har fått betalt för produkter och material, som vi inte kan använda till något annat. Vi kunde inte heller förlikas, eftersom motparten inte ville betala någonting för det som han beställde och gjorde avrop på i juni 2018, i augusti kom det ett antal justeringar. Men i oktober 2018 var ordern försvunnen, vilket meddelades via Windefalks ansvariga konsult, säger han och tillägger:

– Vi hade delvis byggt aggregaten när ordern annullerades.

I Östbergs stämningsansökan till Solna tingsrätt krävs Windefalk på 189 099 kronor för materialinköp plus rättegångskostnader och ränta.

Att det inte blev någon fortsatt tillverkning av luftbehandlingsaggregaten i Enköping har ingen betydelse för affären, enligt Peter Jakobsson.

– Vi flyttade produktionen till Avesta, förklarar han.

Tvisten ska upp i Solna tingsrätt, men någon dag för förhandling är ännu inte fastställd.