Logga in

Caverion driftar tunnelbanan

Publicerad
13 maj 2016, 12:22

Caverion och SL har tecknat avtal om drift, underhåll och utveckling av Stockholms alla tunnelbanestationer samt sex tågdepåer. Avtalet sträcker sig över nio år med start 1 februari 2017 och värdet beräknas till 324 miljoner kronor över hela avtalsperioden, enligt ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår en rad tilläggstjänster i form av ett så kallat Managed Operations avtal. Det betyder att Caverion har ett övergripande ansvar för de 100 stationernas och de sex depåernas drift, underhåll och utveckling.

Utöver tekniskt underhåll ingår även ansvar över planerat underhåll, administration, arbetsmiljö, arbetsplatssäkerhet, kvalitetskontroll, informationsförvaltning, systemförvaltning och energibesparande insatser.

– De nära en miljon människor som dagligen använder Stockholms tunnelbanenät är beroende av väl fungerande och underhållna tunnelbanestationer och tågdepåer. Uppdraget innebär därmed ett minst sagt omfattande förtroende och jag är övertygad om att vi kommer leverera högkvalitativa helhetslösningar under hela avtalsperioden, säger Thomas Lundin, vd Caverion Sverige, i pressmeddelandet.

– Avtalet innebär för Trafikförvaltningen en större sammanhållen leverans i att utveckla förvaltningen av fastigheter inom tunnelbanan. Caverion visade genom sitt anbud stor förståelse för vad som krävs för att uppfylla målen och stödja Trafikförvaltningen, säger Jonas Lagerlid, ansvarig upphandlare.

Avtalet omfattar teknikområdena värme och sanitet, ventilation och luftbehandling, kyla, el, informations- och kommunikationssäkerhet samt säkerhet och skydd, och omfattar en total yta på cirka 700 000 m².