Smålandsföretag positiva till lärlingar

Publicerad 9 feb 2016, 14:09

I Uppvidinge kommun, Kronobergs län, ställer företagen upp och tar emot lärlingar från den gymnasiala lärlingsutbildningen. Det rapporterar tidningen Smålandsposten.

Enligt Smålandsposten erbjuder Uppvidinge gymnasieskola två nya program inom den gymnasiala lärlingsutbildningen till hösten, VVS och handel & administration. Gymnasieskolans studievägledare har besökt drygt 30 företag för att höra om de kan ta emot elever.

– Alla är jättepositiva, jag har lämnat kontrakt och förslag på hur vi har tänkt lägga upp utbildningen, säger Helen Johansson, skolans studievägledare, till Smålandsposten.

Åseda Värme och Sanitet är ett av företagen som vill erbjuda lärlingsplatser. Det har de redan i dag.

– Det som är viktigt för oss är att det ska leda till en anställning, det är en slags nyrekrytering. Jag tror att det ställs högre krav på eleverna om de är på en arbetsplats, vi förutsätter att de tar det på allvar, säger Jan Johansson, vd och delägare.

Helen Johansson säger till Smålandsposten att skolan ser på det på samma sätt, och tror att det blir mer att ta till sig som lärling, eftersom de ska anpassa sig både till skolan och till ett arbete. Undervisningen sker i skolan två dagar i veckan och ute i arbetslivet de övriga tre.

Åseda Värme och Sanitets lärling, Edwin Colliander Nelson, går sista året på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Just nu arbetar han i Anebyhusgruppens nya fabrik i Klöverfors.

– Positivt är att det är varierande, tycker han. Man får prova mycket och man lär sig när man får göra sakerna själv, säger Edwin Colliander Nelson.