Provab gasellvinnare i Västernorrland

Publicerad 9 nov 2015, 16:05

Med en tillväxt på 184 procent 2011–2014 toppar teknikkonsulten Provab i Kramfors tidningen Dagens Industris (DI) lista med gasellföretag i Västernorrlands län. I verksamheten ingår främst VA-teknik, men även VVS, energi, mark och miljö samt el och automation.

Förra året omsatte Provab cirka 50 miljoner kronor med 41 anställda. I dag har bolaget 36 anställda, skriver DI.

Företaget grundades 2006 och fanns då förutom i Kramfors, även i Stockholm och Linköping. Nu finns Provab i ytterligare sex städer: Härnösand, Umeå, Sundsvall, Kristianstad, Söderhamn och Arvika.

– Vi har främst små och medelstora kommuner som kunder, som inte har resurser att ha egna VA-tekniker med vår kompetens. Men vi arbetar även en del för de stora kommunerna samt industrier och andra stora konsultföretag, säger Ulf Andersson, vd och en av grundarna, till DI.

I Provab arbetar många projektledare med projekten från början till slut.

– Vi brukar säga att vi vill vara med från idé till färdiga och driftsatta anläggningar. Vi lämnar garantier på processens funktion på våra anläggningar vilket inte alla konsultföretag kan eller vill erbjuda, säger Ulf Andersson till DI, och tror det är en bidragande orsak till att företaget har vuxit så kraftigt.

Provab har vuxit ganska jämnt i omsättning och personal hela tiden. Det som förändrats är att företaget breddats, från enbart VA-teknik till VVS/energi, mark/miljö samt el/automation.

– De ingår alla som delar i VA-anläggningarna och då är det en styrka att ha kunskapen i samma hus, säger Ulf Andersson till DI.

LM Industrirör sexa

På sjätte plats i Västernorrland kommer LM Industrirör i Själevad utanför Örnsköldsvik med en tillväxt på 121 procent 2011–2014. Förra året omsatte företaget cirka 28 miljoner kronor med 16 anställda.