Logga in

Andreas Bogren, ny vd för Radiator: ”De flesta i ledningen har varit montörer”

Publicerad
29 mar 2023, 08:14

Radiator VVS kan betraktas som en doldis bland VVS-branschens största bolag men fyller snart 100 år, har 20 filialer och närmar sig miljardomsättning. Med en tidigare montör vid rodret.

Andreas Bogren är ny vd för Radiator VVS med huvudkontor i Örebro. Han var tidigare filialchef i Skövde/Mariestad. Majoritetsägaren och tidigare vd Mikael Eliasson fortsätter som koncernchef med ansvar för nyetableringar samt fastighetsverksamheten i Helixbolagen.

Började som montör, blev senare säljchef på grossisten
Erik Stoor, ny filialchef på Radiator: ”Vi ska bli det självklara valet”

Tre administratörer är montörer på Radiator VVS
”Rörmokare utan gränser ska skapa bra stämning”

Vad har du för bakgrund?

– Jag började som rörmokare på NVS, numera Assemblin VS, i Skövde. Sedan utbildade jag mig till VVS-ingenjör och jobbade som konsult på Bengt Dahlgren. Jag kom till Radiator 2017 och var först entreprenadchef. Att jag både har skruvat och ritat har gett mig en bra förståelse för helheten och olika yrkesroller. Det blir lättare både att välja rätt jobb och räkna på dem.

Berätta om verksamheten i dag.

– Radiator har 20 filialer från Härnösand i norr till Växjö i söder. Bolaget har nära 500 medarbetare, omsätter cirka 850 miljoner kronor med en vinstmarginal på 7 procent.

Vad utmärker Radiator?

– Företaget har en platt organisation utan regionchefer och är inte toppstyrt. Som filialchef har du stor frihet att forma och utveckla den lokala verksamheten så länge den är lönsam. Majoriteten av delägare, ledningsgrupp och filialchefer har varit montörer. Vi håller enbart på med rör och är proffs på det. Nästa år fyller Radiator 100 år.

Vad vill du utveckla?

– Vi har en egen teknikavdelning och får allt fler förfrågningar om att rita våra egna jobb. I de projekten får vi ett bättre slutresultat och engagemang. Jag tror mycket på att få ihop konstruktions- och produktionspersonalen för feedback och kunskapsöverföring. Vi vill projektera med egna projektörer till stor del av de entreprenader som vi genomför.

Stabil tillväxt under flera år för Radiator VVS:
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

Vilka är målen?

– Vi vill fortsätta växa men lönsamhet går före tillväxt. Vi ska finnas på fler orter, i första hand norröver. Vi växer hellre organiskt genom att knyta till oss nyckelpersoner än genom förvärv. Målet på sikt är att omsätta en miljard kronor med en lönsamhet på 10 procent.