Bengt Dahlgren toppar som arbetsgivare

Publicerad 2 nov 2015, 12:51

Bengt Dahlgren är tvåa på topplistan över hur större företag är som arbetsgivare. WSP och Bravida finns på plats 14 respektive 15 på samma lista. Det visar Universums undersökning om Sveriges bästa arbetsgivare.

För tionde året i rad mäter Universum och Metrojobb hur bra young professionals (akademiker, upp till åtta år efter examen) trivs hos sina arbetsgivare.

– Ett av de främsta skälen tror jag är vår platta organisation med närhet till chefer med lokal förankring. Det ger en möjlighet för alla medarbetare att påverka och vara delaktiga i den verksamhet man verkar i. Jag tror att det är en av förutsättningarna för att skapa engagemang, säger Agneta Lundén-Hjält, personalchef på Bengt Dahlgren, i ett pressmeddelande.

Teknikkonsultföretaget WSP får mycket beröm som arbetsgivare av medarbetarna:

– Vi är stolta över vår topplacering som nummer två bland arbetsgivare inom teknikkonsultbranschen. Ett långsiktigt medvetet arbete internt ger resultat. Nöjda medarbetare återspeglar också att vi har nöjda kunder, säger Siv Axelsson, personal- och informationsdirektör på WSP i ett pressmeddelande.

Installationsföretaget Bravida får också ett bra resultat.

– Duktiga medarbetare som trivs är en viktig del av vår framgång som företag. Hos oss ska alla känna att de kan utvecklas och bidra till att vi utvecklas som företag. Jag själv har jobbat på Bravida i sjutton år och gjort en intern karriär från kalkylator till vd och koncernchef med jobb både i Sverige och utomlands, säger Mattias Johansson, vd och koncernchef på Bravida, i ett pressmeddelande.

Övriga branschrelaterade företag som finns med bland Sveriges bästa arbetsgivare: Vattenteknologiföretaget Xylem (16:e plats), teknikkonsultföretaget Ramböll (19), byggföretaget Skanska (21), teknikkonsultföretaget Sweco (37), byggföretaget NCC (38) samt Siemens (50).

FAKTA/

Så gjordes undersökningen

Undersökningen Sveriges bästa arbetsgivare genomförs bland ett företags egna medarbetare och avslöjar hur de bedömer sin nuvarande arbetsgivare utifrån tre faktorer:

  1. Intern identitet: Hur bra medarbetarna anser att deras arbetsgivare levererar vad gäller rykte och image, jobbegenskaper, människor och kultur samt ersättning och möjlighet att avancera.
  2. Nöjdhet: Hur nöjda medarbetarna är med sin arbetsgivare utifrån ett helhetsperspektiv.
  3. Lojalitet: Hur benägna medarbetarna är att stanna kvar hos sin nuvarande arbetsgivare.

De utvärderade arbetsgivarna rankas baserat på summan av de tre delarna. 2015 års undersökning genomfördes under juni–september av Universum i samarbete med de olika arbetsgivarna.