Sweco tia på Ingenjörsbarometern

Publicerad 7 okt 2015, 14:12

Fast anställning på innovativa företag är viktigast när yrkesverksamma ingenjörer får välja. Google toppar Ingenjörsbarometern 2015 före ABB. På tiondeplats kommer Sweco, som i år halkar ner två placeringar.

Ingenjörsbarometern 2015 är en karriärundersökning bland drygt 13 000 av Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. Där fick de bland annat ange vad de önskar sig mest av en potentiell arbetsgivare och ranka dessa.

– Vi kan konstatera att trygghet och utveckling är nyckelord. Fast anställning på innovativa företag, där de får utlopp för sin kreativitet, är det som attraherar våra ingenjörer mest, säger Malin Lindström, ansvarig för karriärfrågor på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

De allra flesta trivs på sitt jobb, ändå vill mer än en var tredje ingenjör, 35 procent, byta arbetsgivare inom fem år.

– Viktigaste orsaken till att vilja byta jobb är viljan till en bättre utveckling, nya stimulerande arbetsuppgifter och bättre lön, säger Malin Lindström.

Det bästa en arbetsgivare kan erbjuda är fast anställning; 82 procent av de svarande anser att det är mycket viktigt. Flexibla arbetstider kommer på andra plats, 75 procent, och kompetensutveckling på tredje, 71 procent. Stort utrymme för eget ansvar och befogenheter samt utmanande arbetsuppgifter värderas också högt.

Rankinglistan över mest attraktiva arbetsgivare toppas av Google, med mer än dubbelt så många röster som tvåan ABB och trean Ikea.

Bland kvinnorna kommer Sweco på tredje plats, samma placering som förra året, och ÅF på sjunde plats, en placering högre än förra året. Bland männen kommer Sweco tia, en placering bättre än 2014. 

Läs hela rapporten här>>