Sweco ger 100 flyktingar jobb och praktik

Publicerad 12 okt 2015, 14:10

Teknikkonsultföretaget Sweco erbjuder jobb eller praktik till minst 100 nyanlända flyktingar inom de närmaste tre åren. Därmed tar Sweco steget in i 100-klubben som ska skapa bättre förutsättningar för nyanländas etablering i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

I dag samlas kommuner, myndigheter, företag och andra aktörer på Münchenbryggeriet i Stockholm för att tillsammans skapa ännu bättre förutsättningar för nyanlända som kommer till Sverige. Statsminister Stefan Löfven (S) står värd för konferensen och har bjudit in cirka 800 deltagare till den nationella samlingen Sverige tillsammans.

Regeringen uppmanar företag att hjälpa till för att fler nyanlända ska få jobb. Därför tar regeringen nu initiativ till att Arbetsförmedlingen ska kunna erbjuda stöd och paketlösningar till större företag som vill vara med och bidra till etableringen av nyanlända och samtidigt klara sin arbetskraftsförsörjning och inrättar den så kallade 100-klubben. Syftet med satsningen är att skräddarsy paket av insatser utifrån enskilda företags behov för att skapa nya möjligheter för företagen att ta emot minst 100 nyanlända inom tre år.

Sweco är ett av de företag som medverkar. Rekryteringsbehovet i Sweco är stort och målsättningen är att anställa 1 000 nya medarbetare i Sverige bara i år, främst ingenjörer och arkitekter. I samarbete med Arbetsförmedlingen kommer Sweco att erbjuda praktik eller jobb till minst 100 nyanlända under de kommande tre åren.

– Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. För att kunna göra det riktigt bra krävs hög kompetens inom många områden. Genom att vara med i 100-klubben får vi ännu bättre möjlighet att tillsammans med Arbetsförmedlingen hitta rätt personer för rätt jobb, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för Sweco, i pressmeddelandet.

– Flyktingkrisen har skapat en extraordinär situation i Sverige och övriga världen. Som ett företag som står för en stor del av samhällsutvecklingen har Sweco en självklar roll att bidra med konstruktiva lösningar, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

Regeringen vill tillsammans med de företag som är beredda att ta emot minst 100 nyanlända skapa möjligheter utifrån varje enskilt företags förutsättningar och behov.

Förutom Sweco har Riksbyggen, Ragn-Sells, Axfood och Hemköp meddelat att de kommer att ta emot minst 100 nyanlända flyktingar på respektive företag.