Schneider vill lägga ner tillverkningen i Nyköping

Publicerad 15 okt 2015, 14:26

Schneider Electric har kallat till MBL-förhandlingar med berörda fackföreningar angående en eventuell nedläggning av tillverkningen och delar av forsknings- och utvecklingsenheten i Nyköping. Totalt 159 anställda omfattas av planerna.

Precis som andra företag verksamma på en global, konkurrensutsatt marknad, ständigt måste vi utvärdera våra verksamheter för att säkra långsiktig konkurrenskraft, skriver Schneider Electric i pressmeddelandet.

Företaget ser två globala trender inom tillverkning. Den ena är att bolag konsoliderar sin verksamhet till färre och större enheter. Den andra är att fabriker specialiserar sig på ett begränsat antal teknologier.

”Vad gäller Nyköping är fabriken tyvärr inte tillräckligt stor och man arbetar med för många olika teknologier”, menar Schneider Electric som även vill konsolidera verksamheten inom forskning och utveckling för att ”skapa en enklare och mer effektiv organisation”.

  • 136 tjänster omfattas av planerna för fabriken Thorsman & Co i Nyköping.
  • 23 tjänster omfattas av förslaget att minska forsknings- och utvecklingsenheten.

– Schneider Electric beklagar djupt att vi tvingas överväga dessa åtgärder. Vi har det senaste året noggrant utvärderat andra alternativ, och gjort allt för att hitta andra lösningar. Dessvärre kan vi i dag inte se någon annan utväg, säger Marc Nezet, Sverige-chef för Schneider Electric.

Schneider Electric har inlett ett samarbete med kommunen och andra myndigheter, som Arbetsförmedlingen, för att stötta de berörda anställda.