Logga in

Riskkapitalbolaget Triton köper Imtech Nordic

Publicerad
1 sep 2015, 10:23

Riskkapitalbolaget Tritons fond IV har i dag förvärvat hela Imtech Nordic. Enligt ett pressmeddelande tänker Triton göra ”betydande investeringar” för att utveckla Imtech Nordic. Triton har tidigare ägt såväl NVS som Bravida.

Det var Triton som 2008 sålde VS-installatören NVS till holländska Imtech. Därefter förvärvade Imtech även elinstallatören Nea 2010 och ventilationsinstallatören Sydtotal 2011. Sedan 2013 har de tre verkat under de gemensamma varumärket Imtech. Samma år köpte Imtech Nordic också finska EMC Talotekniikka.

– Tritons engagemang och tilltro är ett verkligt erkännande för företaget och alla våra medarbetare. Vi är mycket nöjda med att ha fått en långsiktig ägare som passar oss perfekt, både vad gäller kunskap om branschen och Norden som marknad. Vi ser fram emot att fortsätta vår tillväxtplan med Triton vid vår sida, säger Imtech Nordics vd Håkan Kirstein i ett gemensamt pressmeddelande från Imtech Nordic och Triton.

Den 13 augusti sålde det konkursdrabbade moderbolaget Royal Imtech samtliga aktier i Imtech Nordic. Det gjordes som ett interimistiskt steg för att skapa stabilitet innan en långsiktig ny ägare var klar. Priset som Triton fått betala för Imtech Nordic är inte offentligt.

– Vi vill stötta företagsledningen och alla medarbetare på Imtech Nordic som en stabil ägare som investerar i och stödjer bolagets tillväxt och utveckling. Vi ska bidra med våra strategiska insikter och kunskaper såväl från tjänstesektorn som från verksamhetsstyrning. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med företagsledningen och den nya styrelsen i byggandet av ett starkare företag, säger Peder Prahl, ”director of the general partner” för Triton Fonder.

Imtech Nordic har i dag 4 000 anställda i Sverige och ytterligare 1 400 i Norge och Finland. 

– Imtech Nordic är hemort för de tidigare bolagen NVS, Nea, Sydtotal och EMC Talotekniikka som alla blivit pålitliga aktörer i Norden. Genom att tillhandahålla en solid finansiell plattform kommer bolagets varumärken att vara i en god och fördelaktig position för att ta tillvara på de möjligheter för tillväxt som finns kommande år, säger Carl Johan Falkenberg, ansvarig för ”investment professional” på Triton Advisers Sweden.

Triton ägde Bravida 2006–2012. Därefter blev riskkapitalbolaget Bain Capital Bravidas nye ägare.