Logga in

Kritik mot regeringens solenergisatsning

Publicerad
17 sep 2015, 13:32

BUDGET 2016. Regeringens satsning på solenergi i höstbudgeten får underkänt av flera tunga aktörer i branschen. Framför allt riktas kritiken mot att inte skatten på större solenergianläggningar tagits bort.
– Det är mycket illa att regeringen vidhåller att stora solenergianläggningar ska motarbetas och i princip stoppas genom skatt på eget energisparande, säger Johan Ehrenberg, vd på Egen el till VVS-Forum.

Regeringens förslag innebär totalt 1,4 miljarder kronor extra i form av ett investeringsstöd i solcellsanläggningar till 2019.

I dag finns 75–80 MW solenergi installerat i landet – ungefär halva kapaciteten i villor och den andra hälften i större solcellsanläggningar. Som VVS-Forum tidigare skrivit om måste större anläggningar med en effekt över 255 kW betala energiskatt, trots att detta länge varit omdiskuterat.

– Regeringen fortsätter alliansens politik och ger stöd till inköp av solceller. Det är bra att kölistan på ansökningar betas av så alla som väntat kan få komma igång. Men stödet bör därefter avvecklas, menar Johan Ehrenberg, vd på Egen el, som är mycket kritisk till energiskatten på stora solenergianläggningar:

– Det är mycket illa att regeringen vidhåller att stora anläggningar ska motarbetas och i princip stoppas genom skatt på eget energisparande. Om du sätter upp solfångare och gör varmt vatten till ICA Maxi så är det ingen skatt på vattnet. Varför ska det vara skatt om ICA Maxi i stället sätter upp solceller på taket? undrar han.

Även branschorganisationen Svensk Solenergi är kritisk mot regeringens solenergisatsning.

– Nu öppnas möjligheten för bidrag och det är bra att regeringen rättar till detta, för det har man skött dåligt. Men på lång sikt vill vi att bidragen avvecklas. Det är i stället marknaden som måste fungera bättre, säger Jan-Olof Dalenbäck till tidningen Miljöaktuellt.

– Det är framför allt mindre anläggningar och villaägare som kommer att söka det här bidraget eftersom diskussionen om undantag från energiskatt rör till det ganska rejält för större fastighetsägare, menar han.

Centerpartiets energipolitiska talesperson, Rickard Nordin (C), menar att det ökade stödet till solenergi blir ”ett slag i luften”.

– Vad som krävs är ökade incitament och minskat krångel för mikroproducenter av förnybar el. Men nu höjer man skatten på förnybar el med 194 miljoner kronor. De ger med ena handen, men tar med den andra. Dessutom nästan halverar man ROT-avdraget, som med fördel kan användas för att installera solceller, säger Rickard Nordin till tidningen Miljöaktuellt.

Men Naturskyddsföreningen ger regeringens klimatpaket godkänt:

”Dagens klimatpaket visar att regeringen nu på allvar börjar sy ihop en gemensam jobb- och klimatpolitik. /…/Det är först när regeringen kopplar dessa olika problemområden med varandra som det läggs stora pengar på bordet. Hälften av klimatpaketet är också ett jobbpaket”, skriver Naturskyddsföreningen i en pressrelease.