Logga in

Populär VA-översikt i ny tappning

Publicerad
8 jul 2015, 21:40

Marknadsöversikten ”Produkter för enskilda avlopp” ska ges ut i en ny uppdaterad version med en förbättrad visning på webben. Översikten som sammanställer toaletter och olika typer av prefabricerade anläggningar är främst ett stöd till fastighetsägare som ska välja avloppslösning, men är även populär hos kommunernas miljökontor, uppger Cia Holmberg, VA-guiden, som är projektledare för uppdateringen. 

Marknadsöversikten, som togs fram 2011, vänder sig i första hand till fastighetsägare som söker en sammanställning av produkter för enskilda avlopp. De tillverkare och generalagenter som har med produkter medverkar på samma villkor. Produktinformationen ska vara faktabaserad och fri från säljande texter. Dessutom innehåller översikten oberoende bedömningar av produkterna med avseende på recipientskydd, smittskydd och kretslopp. Den oberoende bedömningen görs i samarbete med sakkunniga från bland andra JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Översikten från 2011 har varit mycket uppskattad inte minst av kommunernas miljökontor som enkelt kan hänvisa till översikten när de får frågor om vilka produkter som finns inom olika kategorier, framhåller Cia Holmberg som också tillägger att många nya produkter tillkommit under senare år och att produktkategorierna också kommer att utökas.

VA-guiden AB, med 220 kommuner som medlemmar, har sökt och fått ett bidrag från Havs- och Vattenmyndigheten för att ta fram en uppdaterad utgåva.

Cia Holmberg uppger att den nya utgåvan också kommer att erbjudas digitalt vilket underlättar sökningar och framtida revideringar. Hon välkomnar också tillverkare och generalagenter att kontakta VA-guiden för listning av produkter.

Den nya utgåvan ska enligt planerna lanseras till kommande årsskifte.

Mer information om marknadsöversikten finns här.