VVS-are Årets nyföretagare i Avesta

Publicerad 29 apr 2015, 12:38

Årets nyföretagare i Avesta heter Penikandjomon Kone och kom till Sverige från Elfenbenskusten 2004. Förra sommaren startade han företaget P Solenergi & VVS Service AB som i dag har två anställda, men nu behöver rekrytera en montör till. 

Utmärkelsen Årets nyföretagare delades ut i torsdags.

– Att få den här utmärkelsen betyder jättemycket för mig. Men det visar också andra invandrare, att det är möjligt att starta en egen verksamhet och företag här i Sverige, säger Penikandjomon Kone på Facebook-sidan ”Vi är Avesta”.

Penikandjomon Kone kom till Sverige 2004 från Elfenbenskusten för att studera miljö vid Chalmers. Meningen var att han sedan skulle återvända till Elfenbenskusten.

– Men så träffade jag en tjej som var härifrån Avesta. Så jag följde med henne hit 2008. Och för att komma in i samhället beslutade jag mig för att utbilda mig igen – till VVS-montör.

Hinner inte med privatkunderna

I dag bor Penikandjomon Kone i Avesta där han sedan augusti i fjol driver VVS-firman P Solenergi & VVS Service AB. Han köpte då en VVS-firma där han själv varit anställd.

– Jag har hur mycket jobb som helst. Jag hinner inte med de privata kunderna just nu. Därför måste jag anställa en person till, säger han på ”Vi är Avesta”.

Svårast med att komma till Sverige var att inte känna någon

– Så för mig var språket prio ett. Ska du integreras måste du kunna språket. Det säger jag till alla invandrare. Man kan inte sitta hemma i ett hörn och säga att svenskarna inte vill lära känna dig. Du måste själva våga gå ut och prata och träffa svenskar.

Förutom att driva VVS-firma har min idé varit att montera solfångare i Afrika. Så jag far dit i augusti och undersöker marknaden.

Penikandjomon Kone återvänder snart till Afrika, men bara tillfälligt för en affärsresa.

– Förutom att driva VVS-firma har min idé varit att montera solfångare i Afrika. Så jag far dit i augusti och undersöker marknaden.

Läs mer om Penikandjomon Kone på Facebook-sidan ”Vi är Avesta”>>