Logga in

Internationella arbetsmiljödagen

Publicerad
28 apr 2015, 16:38

I dag, 28 april, är det Världsdagen för arbetsmiljö. Bakom den står FN:s organisation för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor Internationella arbetsorganisationen (ILO) som manifesterar med paneldebatter och lansering av en ny webbplats, 2015 Safeday.

Internationellt heter dagen ”Workers Memorial Day”. ILO:s tema för dagen är ”Join in building a Culture of Prevention on OSH”. Med det uppmanar organisationen alla att tillsammans arbeta för en kultur som förebygger ohälsa och olycksfall i arbetslivet.

Enligt ILO dör 2,3 miljoner personer i världen varje år, på grund av arbetsplatsolyckor eller på grund av att de drabbas av någon sjukdom som är kopplad till jobbet. Arbetsmiljöverkets svenska statistik visar att 2014 omkom 41 personer i arbetet, hittills i år har åtta personer omkommit.

Den svenska regeringen uppmärksammar dagen med en debattartikel och lanserar en strategi för arbetsmiljöpolitiken. Målet är att inga dödsfall ska ske på svenska arbetsplatser. Strategin annonserades i vårbudgeten och ska tas fram i samarbete med arbetsmarknadens parter. Debattartikeln är undertecknad av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, (S), samt representanter för bland annat Svenskt Näringsliv, LO, Saco och Arbetsmiljöverket.

Över hela världen hålls fackliga demonstrationer för att hedra arbetstagare som förolyckats i arbetet. I Sverige håller Byggnads och IF Metall ett webbsänt seminarium på temat ”Ska det vara farligt att arbeta?”.

”Workers Memorial Day” hölls första gången 2003.